Dizel motorlarda ön ısıtıcılar ısıl konfora etkileri ve ön ısıtma süresi optimizasyonu
Diesel engine pre-heaters effects on thermal comfort and pre-heating duration optimization
- Tez No: 126869
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl Konfor, Ön Isıtıcılar, Ek Isıtıcılar, Thermal Comfort, Pre-Heaters, Auxiliary Heaters
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada; Ford Transit Connect'in dizel motorlu modelinde, taşıt tahrik sisteminden atılan ısıyı kullanmayıp, aracın yakıt deposundan çektiği yakıtı yakarak ısı üreten 5 kW gücünde bir ısıtıcının motor çalıştırılmadan kullanımının, ısıl konfor üzerine etkileri ve bu ısıtıcının ön ısıtıcı olarak soğuk iklim şartları altında en çok güç tüketerek çalışacağı durumda araç aküsünü ne oranda tükettiği deneysel olarak belirlenmiştir. Tez kapsamında yapılan bu deneysel çalışma için Ford Motor Company'nin Finlandiya'da yer alan kış testleri merkezinde 4 test yapılmıştır. Ön ısıtıcının, ısıl konforu en düşük kalorifer fanı üfleme hızında ne oranda arttırdığını görmek için yapılan 2 testte ön ısıtıcı tamamen soğutulmuş bir araçta 30 ve 60 dakika çalıştırılmış ve ön ısıtma sürelerinin ardından yapılan 30 dakikalık 50 km/h sabit hızda sürüşler boyunca, aracın birinci ve ikinci sıra koltuklarında oturan 2'şer jüri üyesi ısıl konfor seviyesini zamanın bir fonksiyonu olarak değerlendirmiştir. Jüri üyelerinin notları göstermiştir ki, araca ilk binildiği anda ve sürüş boyunca ön ısıtıcının çalışmadığı duruma karşılık çalıştığı zamanlarda ısıl konfor seviyesinde artış olmuştur. Ön ısıtma sisteminin, araçta kullanılabilecek yeterli yakıt ve elektriksel güç olduğu sürece, izin verdiği 120 dakikalık en uzun çalışma periyodunu, en çok güç tüketilen ön ısıtma ayarlarında taşıt aküsü destekleyememiştir. Isıl konfor ve akü dayanım testleri sonucunda elde edilen veriler kullanılarak, taşıt ve kullanıcı açısından en uygun ön ısıtma süresi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the effects of running a 5 kW pre-heater, on thermal comfort and power consumption of the pre-heating system under severe running conditions were determined experimentally. This experimental study was conducted in Ford Motor Company's cold climate test centre in Finland. The study based on a battery power consumption test and thermal comfort evaluations which were conducted during 30 minutes drives at a steady speed of 50 km/h in a completely soaked vehicle after 0, 30 and 60 minutes of pre-heating at the lowest possible heater blower setting. During the subjective maximum heater performance test, evaluators seated 2 by 2 in front and second row seats recorded their thermal comfort level as a function of time. The results showed that pre-heating improves thermal comfort. Pre-Heating system of Transit Connect, which is able to run for 120 minutes when there is enough fuel and electrical power available on the vehicle, could not be supported by the vehicle starter battery under maximum power consumption settings. By utilizing the thermal comfort evaluation tests results and battery power consumption figures, the optimum pre-heating duration was determined.