Prizmatik kanallarda T.D.A. su yüzü profillerinin bilgisayar destekli hesabı
Computer based calculation of G.V.F water surface profiles in prismatic channels
  1. Tez No: 127361
  2. Yazar: ENDER DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TOZLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedrici Değişken Akım, Su Yüzü Profili, Sayısal Çözüm, Prizmatik Kanal, Gradually Varied Flow, Water Surface Profile, Numerical Solution, Prismatic Channel
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
viii ÖZET Su yüzü profilinin belirlenmesinde direk adım metodu hariç hemen hemen bütün metotlarda iteratif işlemlerle sonuca ulaşılır. Bu iteratif işlemlerde farklı metotların uygulanmasının yanı sıra su yüzü diferansiyel denkleminin çözümünde metotların da farklıcalığı söz konusudur. Su yüzü diferansiyel denkleminin yaklaşık çözümünde, hesaplama adım sayısı çözümün hata miktarını belirleyen parametrelerdendir. Diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümünde kullanılan EULER metodu için hata ifadesi su yüzü diferansiyel denklemine uygulanmış, en büyük hata %1 i geçmeyecek şekilde bilgisayar programına adapte edilmiştir. Hazırlanan bilgisayar programında prizmatik kanallar için Euler, Geliştirilmiş Euler, Düzeltilmiş Euler, Runge-Kutta, Direk Adım, Standart Adım ve Grafik İntegrasyon metotları kullanılarak, oniki tedrici değişken akım profilinin hesaplaması yapılabilmektedir. Bu hesaplamalarda Metrik ve İngiliz birim sistemlerine göre çalışmak mümkün olduğu gibi, prizmatik kesitli kanalların farklı şev eğimlerini katabilen bunun yanısıra hız katsayısını da dikkate alan bir program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT It performs solution with iterative procedures at almost all numerical methods except direct step method in calculation of gradually varied flow (GVF) profiles. At these iterative procedures, right beside of application of different methods there are different numerical methods in calculation of differential equation of (GVF) profiles. Step number is a parameter that affects the size of error in approximate solution of differential equation of GVF. Error estimate for Euler Method was applied to differential equation of GVF and it was adapted to computer program for maximum error does not exceed %1. At this computer program Euler, Improved Euler, Modified Euler, Runge-Kutta, Direct Step and Graphical Integration Method were used and it performs solution for twelve profile types. It's possible to study English and Metric units and a computer program was developed which can consider different side slopes for prismatic channel section and velocity coefficient.