Kızılırmak Yeşilvadi (Kırıkkale) ağ örücü örümceklerinin (Arachnida:Araneae) taksonomisi üzerine araştırmalar
Taxonomical studies on web spinning spiders (Arachnida:Araneae) of the Kızılırmak Greenvalley (Kırıkkale)
  1. Tez No: 127406
  2. Yazar: MURAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Yeşilvadi, Kırıkkale, Örümcek, Ağ örücü, Araneae, Arachnida, Taksonomi, Kızılırmak Greenvaley, Kırıkkale, Spider, Web spinning, Araneae, Arachnida, Taxonomy. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET KIZILIRMAK YEŞİLVADİ (KIRIKKALE) AĞ ÖRÜCÜ ÖRÜMCEKLERİNİN (ARACHNİDA-.ARANEAE) TAKSONOMİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÜNAL, Murat Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Abdullah Bayram Ocak 2002, 78 sayfa 2000-2001 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışmada, Kızılırmak Yeşilvadisi'ndeki dört lokaliteden toplanan 4 familya, 12 cins ve 20 türe ait toplam 188 örümcek örneği taksonomik ve ekolojik açıdan değerlendirilmiştir. Araştırma alanının konumu ve toplama yapılan lokalitelerin habitatları tanımlanmış, toplama metodları açıklanmıştır. Çalışma alanından kayıt edilen her taksonun tanımı yapılmış, teşhis anahtarları hazırlanmış ve bazı karakteristik şekiller çizilmiştir. Ayrıca her bir türün orijinal taksonomik referansı, sinonimleri, morfolojisi, incelenen materyale ait toplama bilgileri, ekolojisi, Türkiye'deki ve dünyadaki dağılışı verilmiştir. Taksonlardan Cyclosa cinsi ve Araneila displicata, Cyclosa conica, Araneus grossus, Acharenea simulans, Theridion sisyphium, T. melanurum türleri Türkiye için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TAXONOMICAL STUDIES ON WEB SPINNING SPIDERS (Arachnida : Araneae) OF THE KIZILIRMAK GREENVALEY (Kırıkkale) ÜNAL, Murat Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdullah Bayram January 2002, 78 pages This study was performed in Kızılırmak Greenvaley in 2000 and 2001. A total of 188 spider specimens belonging to 4 families, 12 genera and 20 species were collected from four localities, and investigated in point of taxonomy and ecology. Location of the research area and habitat features were described, and the collection methods were explained. Descriptions of the taxa were made, identification keys were prepared, and the related figures were shown. Also, the original and taxonomical reference, synonyms, morphology, collection data on material examined, ecology, distribution in Turkey and the world were given. Among the taxa, Cyclosa, Araneilla displicata, Cyclosa conica, Araneus grossus, Achaearanea simulans, Theridion sisyphium and T. melanurum are new records for Turkey.