Öğrencilerin fen bilgisi dersini etkili olarak öğrenmelerinde fen bilgisi öğretmenlerinin mesleki deneyiminin rolü
The Role of science teachers professional experiences on students learning of science in an effective way
- Tez No: 127407
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenin mesleki deneyimi, Fen eğitimi, Etkili öğretim V, Teacher' professional experience, Science education, Effective teaching VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Fen bilgisi öğretmenlerinin fen bilimlerine karşı tutumu okullardaki ve öğrencilerdeki fen bilimleri eğitiminin kalitesini belirler. Bu çalışma öğrencilerin fen bilimlerini etkili olarak öğrenmelerinde öğretmenin mesleki deneyiminin rolünü araştırmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, öğretmenin mesleki deneyiminin; bilimsel içerikli çalışmaları, kullanmış olduğu yöntem ve teknikleri ve de öğrenciye yaklaşımına etkisini açığa çıkarmaktır. Araştırma 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Trabzon ili merkez, Araklı, Sürmene, Köprübaşı, Of, Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerinde toplam 50 fen bilgisi öğretmeni ve 132 ilköğretim 8. sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında öğretmenlere 30 tane açık uçlu sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin kullandığı yöntem ve teknikleri belirlemek amacıyla kategoriler halinde 36 sorudan oluşan bir anket de öğrencilere uygulanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular, öğretmenlerin görevlerini ifa ederken kullandıkları tekniklerin bazı farklılıklar gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Mesleki deneyimi 15 yıldan fazla olan öğretmenler geleneksel yöntemlere başvururken, deneyimi 15 yılın altında olan öğretmenler öğrenci merkezli teknikleri benimsemektedirler. Bunun en önemli sebebi; denetimlerin ihtiyaçlara cevap verebilecek mahiyette olmaması ve öğretmenler arasındaki diyalogun üst düzeyde gerçekleşmemesidir. Fen bilimleri eğitimi alanındaki çağdaş yaklaşımları kapsayan hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesi bu soruna sunulabilecek en etkili çözümdür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Role of Science Teachers' Professional Experiences on Students' Learning of Science in An Effective Way The attitudes of teachers to the science education determine the quality of teching in schools. This study was held to find out the role of teachers' professional experiences on students' learning science in an effective way. The basic aim of this study is to find out the effect of professional experience teachers' scientific studies; the way of using tecniques and methods in teaching and their attitudes towards students on achieverment. This study was done in the city centre of Trabzon, and It's towns; Araklı, Sürmene, Köprübaşı, Of, Dernekpazan, and Çaykara with 50 science teachers and 132 students at grade 8.th. A questionnaire which includes 30 open-ended questions was developed and implemented to teacher's sample. Also to determine the teaching techniques and methods of the teachers, a categorized questionnaire including 36 questions was developed and implemented, to the student's sample. The data that have been collected proves that the professional experiences of the teachers shows some differences in terms of teaching tecniques and methods. And, it comes out that the reason of those difference can be summarized under two titles; inadequete inspection process and inadequate cooperation among teachers in schools. This problem can be solved by organizing in-service courses with contemporary techniques that contribute to reformation in science education.