Jeodezi ile ilgili bazı fortran programlarını ve diğer eski kodları bir interaktif pencere platformuna güncelleme
Updating some geodesic fortran programs and other legacy code to an interactive window platform
- Tez No: 127409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜRGEN FRİEDRİCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Eski kod, Güncelleme, Melez, Kod integrasyonu, Çok-dosya yöneticisi, Exe-dosyalan, UML, Gel-git ivmesi, Uydu yörüngesi saptama, Deformasyon analizi IV, Legacy, Update, Hybrid, Code integration, Multi-file manager, Exe-files, UML, Tidal acceleration, Satellite orbit determination, Deformation analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışma, jeodezi için bazı eski programları güncelleyen ve bu şekilde, eski kodun niteliklerini pencere programlarının görsel interaktivitesi ile birleştiren, bir melez metot ortaya koymaktadır. C, Fortran veya Pascal gibi eski programlama dillerinden, diğer programlama dillerine göçün, çok vakit alıcı, hata eğilimli olması ve önceki yatırımın çoğunu israf etmesi nedeniyle, eski exe-dosyalarının, bir görsel interaktif pencere kabuğuna integrasyonu daha avantajlı olabilir. Bu çalışmada, böyle bir kabuk program anlatılmaktadır. Bu programın esas parçası, temel yapı bloğu olarak, exe-dosyalan ile birlikte çok-dosya yöneticisi ve de sonuçta oluşan UML (Birleştirilmiş Modelleme Dili) modelin temel sınıfı olarak MyFile'dır. Burada seçilen pencere kabuğu, Microsoft Windows 9x/Nt/2k işletim sistemi altında çalışır ve tasarlanmış kabuğu uygulama dili de VB'dir (Visual Basic). En sonunda kabuk program, dünya uydu yörüngesi saptama, gel-git ivmesi hesabı ve yersel ağlar için deformasyon analizleri gibi jeodezi ile ilgili çeşitli tipteki exe-dosyalan ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Updating Some Geodesic Fortran Programs and Other Legacy Code to an Interactive Window Platform This study introduces a hybrid method to update some legacy programs for geodesy, thus combining the visual interactivity of window programs with the qualities of legacy code. Because migration from e.g. C, Fortran or Pascal to another programming language is very time-consuming, error-prone and wasting a lot of the previous investments, it can be more advantageous to integrate legacy executable files into a visual interactive window shell, for example. Such a shell program is described in this study. Its main part is a multi file manager with an executable file as the main building block and MyFile as the base class of the resulting UML model. The window shell chosen here runs under the Microsoft Windows 9x/NT/2k operating system, and the program language to implement the designed shell is VB. The final shell program was tested with different types of geodesic executable files for tidal acceleration computation, earth satellite orbit determination and deformation analysis of geodetic networks.