The Role of real time kinematic global positioning technique in Turkish cadastral activities
Türkiye'deki kadastral faaliyetlerde gerçek zamanlı kinematik GPS'nin rolü
- Tez No: 119117
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK, DOÇ. DR. KAMİL EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, Gerçek Zamanlı Kinematik GPS, Kadastral Faaliyetler vı, GPS, Real Time Kinematic (RTK) GPS, Cadastral Activities IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ KADASTRAL FAALİYETLERDE GERÇEK ZAMANLI KİNEMATİK GPS'İN ROLÜ İlker, Ayla Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Coğrafî Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Zuhal Akyürek Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kamil Eren Ağustos 2002, 116 sayfa Geleneksel ölçü yöntemlerinde karşılaşılan birtakım problemler nedeni ile Türkiye'deki kadastral çalışmalar ülkenin bazı bölümlerinde henüz tamamlanmamıştır. Kadastro, taşınmaz mallarla ilgili mühendislik çalışmalarına bir temel oluşturan faaliyet alanıdır. Günümüzde kadastro, ekonomik gelişme ve çevresel yönetimlerdeki rolü nedeniyle küresel bir bakış açısıyla daha önemli bir yer almaktadır. Kadastral faaliyetlere ilgi arttırılmalı ve kadastral sistemler uluslararası boyutlarda ilerletilmelidir. Bu nedenle bu çalışmada, Küresel Konumlama Sistemi (GPS) alıcılarının, gerçek zamanda, her bir radyo ve alıcının verimliliğinin ormanlık alan, şehirsel ve kırsal alan ve manyetik alan gibi çevre koşullarında test edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, kullanıcıların kadastral çalışmalarda ve kadastral planların yenilenmesi sırasında karşılaşılabilecek farklı çevresel koşullarda gerçek zamanda kinematik (RTK) GPS kullanımım anlamalarına yardımcı olacaktır.Ankara'da 24 noktalı bir test ağı tesis edilmiş ve noktaların koordinatları santimetre duyarlıkta hesaplanmıştır. Test ölçüleri üç değişik marka RTK GPS alıcıları ile yapılmıştır. Sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmış ve değerlendirmeler buna göre yapılmıştır. Son olarak, kadastro çalışmalarının ilerlemesi için geleneksel ölçü ve RTK GPS tekniği arasında bir karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF REAL-TIME KINEMATIC (RTK) GPS IN TURKISH CADASTRAL ACTIVITIES İlker, Ayla M.Sc, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kamil Eren August 2002, 116 pages Cadastral activities in Turkey have not been completed in some parts of the country yet, due to the problems occurring in traditional measuring techniques. Cadastre is a field of activity which contributes a base for the engineering activities about immovable and real estates. Today cadastre is more important from a global perspective due to its role in economic development and environmental management. Increasing attention should be paid to cadastral issues and the development of cadastral systems should be promoted internationally. For this reason, in this study it is aimed to assess testing Global Positioning Systems (GPS) receivers in real time in order to find effectiveness of each type of radio and receiver in different environmental conditions such as forested area, urban and rural areas and under magnetic field. This study will assist users to understand the use of Real Time Kinematic (RTK) GPS technique in different environmental conditions, which are encountered during cadastral works and renewal of cadastral plans. inA test network composed of 24 points was established in Ankara and coordinates of the points were determined in centimeter precision. Test measurements were made with three different brands of GPS receivers in RTK mode. The results were compared with each other and assessments were made accordingly. Finally, a comparison is made between conventional surveying and RTK GPS technique for improvement of cadastral works.