Application of data radio systems within real-time differential GPS for local and regional surveying
Yerel ve bölgesel ölçmeler için gerçek zamanlı diferensiyel GPS'de radyo veri sistem uygulaması
  1. Tez No: 119291
  2. Yazar: BİROL GÜÇLÜER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER, DR. ONUR LENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek Zamanlı Kinematik, Ölçme için Gerçek Zamanlı GPS, Data Radyo Kanal, Radyo Sinyal Yayılımı. vı, Real Time Kinematic, Real Time GPS for Surveying, Data Radio Channel, Radio Propagation. iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz YEREL VE BÖLGESEL ÖLÇMELER İÇİN GERÇEK ZAMANLI DİFERANSİYEL GPS'DE RADYO VERİ SİSTEM UYGULAMASI Güçlüer, Birol Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Onur LENK Nisan 2002, 120 sayfa Global Konumlama Sistemi herhangi bir iyileştirme uygulanmadan metre hassasiyet sunan bir uydu bazlı konumlama sistemidir. Elde edilebilen hassasiyeti cm seviyedeki uygulamalar için artırmak diferansiyel tekniklerin uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Gerçek zamanlı diferansiyel teknikler, düzeltme yayını yapan bir referans istasyonu ve yapılan yayını alabilecek uygun donanımlara sahip gezici istasyondan oluşur. Uygun bir donanım ile, kod ve/veya faz düzeltmeli kod ölçüleri kullanan diferansiyel GPS (DGPS) dm-m arası hassasiyet sağlarken, faz verisi ile cm seviyede bölgesel veya yerel ölçüler yapılabilmektedir. Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK) cm veya daha iyi seviyede sonuçlar üretebilen ve yüksek frekanslı radyo dalgalan ile taşman kompak yapıda faz ve kod verisini kullanan bir ölçme tekniğidir.Yerel veya bölgesel gerçek zamanlı hassas ölçmeler, 100 km'ye kadar şehirsel veya kırsal alanda kolaylıkla idare edilebilen veri aktarım donanımı aracılığıyla ortak formattaki veriden cm hassasiyetin elde edilmesini amaçlar. Bu durum göz önüne alındığında, tez bağlamında yapılan çalışmalar, büyük ölçekli harita yapım yönetmeliğindeki kriterlere ve Coğrafi Bilgi Sistemleri için toplanan veri gereklerine uygun olarak radyo veri sistemleri aracılığı ile gerçek zamanlı konumlama uygulamaları için standartlar ve kuralları ortaya koymayı hedeflemiştir. Öncelikle, mümkün radyo veri sistemleri belirlenmiş ve UHF dar bant radyo modem ve FM yayınının 76 kHz alt taşıyıcısı olan Data Radyo Kanal (DARC) ana alternatifler olarak seçilmişlerdir. Ardından, her iki sistemin, bir Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımı ile Ankara şehrinin sayısal yükseklik modeli üzerinden sinyal yayılma simülasyon analizi yapılmıştır. Peşinden, üç adet Türkiye Ulusal Temel GPS Ağı'na ait olan nokta ile bağlantılı dokuz adet noktaya sahip bir GPS ağı tesis edilmiş, statik ölçme metodu ile ölçülmüş ve son olarak post-proses mod ile analiz edilmiştir. Bundan sonra, gerçek zamanlı ölçme metotları uygulanmış, ve sinyal performans analizinin uygulandığı bazı rotalar belirlenip buradan çizgisel veriler analiz edilmiştir. İşlenen veriden yararlanarak, tutarlı bir referans istasyonu tanımı, sinyal yayılım şartlan, tamsayı belirsizlik tanımlaması ve elde edilen verinin sürekliliği ile ilgili pratik sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar ilerde kurulabilecek hassas ölçme uygulamaları için ulusal gerçek zamanlı kinematik GPS ağında kullanmak için tatmin edicidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF DATA RADIO SYSTEMS WITHIN REAL-TIME DIFFERENTIAL GPS FOR LOCAL AND REGIONAL SURVEYING Güçlüer, Birol M.Sc, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER Co-Supervisor: Dr. Onur LENK April 2002, 120 pages Global Positioning System (GPS) is a space-based positioning system that offers some meters of accuracy if there is no improvement applied. In order to increase the obtainable accuracy for cm level applications, differential techniques are employed. The differential techniques adopted in real-time sense involve broadcasting so-called corrections from a reference station to mobile units having appropriate hardware capable of getting transmitted data. The Differential GPS (DGPS) using code and/or phase smoothed code data may provide from dm to meter whereas phase data yields cm level surveying in regional and/or local areas when the appropriate data media is adopted. The Real Time Kinematic (RTK) is another method for surveying, generally uses compact data (phase and code) transferred via high frequency radio waves in local area and it gives accuracies having cm or better level. mThe prerequisites in local and regional real-time measurements for precise surveying are mainly to get favorable accuracies of up to cm level with commonly adopted data formats through easily operated transmission media within rural and urban areas up to 100 km. By considering these issues, the work performed in the context of the thesis aimed to establish the standards and rules for the application of real-time positioning via data radio system for precise surveying meeting the criteria set for large-scale mapping and data collection means for Geographical Information System (GIS) purposes. First, the possible radio data systems were defined and UHF narrow band radio modem and Data Radio Channel (DARC), which is 76 kHz sub-carrier of FM broadcast, were selected as the main alternatives. Both systems are, then, analyzed with the propagation simulation on a Geographical Information Systems (GIS) software based on the digital elevation model of Ankara City. A GPS network of nine stations, of which three points were collaborated with Turkish National Fundamental GPS Network (TNFGN), was established and surveyed by conventional static GPS measurement concept and analyzed in post-process mode. Then real-time surveying methods were performed and the specific trajectories were analyzed, defined within the characteristic routes in urban area, where signal performance analyses were conducted. Utilizing the findings of the processed data, practical resolutions were forwarded for the components of real-time surveying as coherent reference station definition, signal propagation conditions, ambiguity fixing capabilities and survival of captured data etc. The results were also found satisfactory as to be reliably used in the foundation of future nation-wide RTK network for precise surveying applications.