Coğrafi bilgi sistemi yardımıyla aynı yaşlı (maktalı) orman amenajman planının düzenlenmesi
Preparing forest management plan using GIS in evenaged forestry
  1. Tez No: 127422
  2. Yazar: FATİH SİVRİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Klasik Amenajman Planı, Maktalı Orman, Geographical Information System, Conventional Forest Management Plan, Evenaged Forest
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kendini yenileyebilen doğal kaynaklardan biri olan ve dinamik bir yapı arz eden ormanlar dünya var olduğu sürece insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Gelişen bilgisayar teknolojisi ve orman ekosistemleri hakkındaki bilgi birikimin artması sonucunda, bu kaynaklardan yararlanmayı kendisine konu edinen Orman Amenajmanının kullandığı araçlarda gelişerek değişim göstermiştir. Küresel bazda orman kaynaklarından sürdürülebilir şekilde yararlanmanın şekillendiği günümüzde gelişen bilgisayar teknolojisi kullanılmadan orman amenajman planlarının düzenlenmesi düşünülemez. Bu bağlamda ülke ormancılığında Forest Resource Information System (FRIS) projesi ile uygulamaya konulan coğrafi bilgi sistemleri teknolojisi tez çalışmasında etkin şekilde kullanılmıştır. Bu çerçevede hazırlanan tez çalışmasında, mevcut amenajman yönetmeliği esas alınmış ve çalışmanın gerçekleştirileceği örnek bir alan seçilmiştir. Seçilen alandaki Maktalı (Aynı Yaşlı) ormanların coğrafi bilgi sistemi yardımıyla, alana ilişkin coğrafi veri tabam oluşturulmuş ve klasik orman amenajman planı hazırlanmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yardımıyla, amenajman yönetmeliği esas alınarak maktalı ormanlar planlanırken meşcere haritası, meşcere tanıtım tablosu ve topoğrafik harita çalışmanın girdisini oluşturmuştur. Bu girdilerin veri tabanında yer almasıyla, amenajman planında yer alması gereken tüm tablo ve haritalar üretilmiştir. Ayrıca, klasik orman amenajman planında yer almayan sayısal arazi modeli, eğim ve bakı haritası, kapalılık haritası, servet haritası, gelişim çağı haritası ve işletme sınıfı haritaları da coğrafi bilgi sistemi kullanılarak elde edilmiştir. Klasik orman amenajman planının yapımında, coğrafi bilgi sistemi kullanılarak uygulanabilir planların daha hızlı, güvenilir ve güncel şekilde yapılacağı, daha az emek ve zaman alacağı üzerinde durulacağına ilişkin sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Preparing Forest Management Plan Using GIS in Evenaged Forestry Forests which are natural resource and dynamic have served for people over the history. Result of developing computer technology and increasing knowledge about forest ecosystem, tools which forest management use were replaced by alternative planning techniques. Preparing forest management plan requires computer technology. Therefore, GIS (Geographical Information System) was used in preparing conventional forest management plans in Turkey in this study. A sample study area was selected and present forest management guideline by OGM was used as a basis. Spatial database in evenaged forest in selected area was established using GIS and thus forest management plan was prepared accordingly. Stand table and terrain map was used as input in preparing forest management plan using GIS in evenaged forest. Using these inputs which are located in database, all tables and maps included & required forest management plan were produced. Besides DEM (Digital Elevation System), slope and aspect map, crown closure map, tree volume map, developing stage map and management unite map which are not in forest management plan were also produced using GIS.