Metal-şelat kromatografide kullanılmak üzere pHEMA/KİTOSAN afinite sorbentlerinin hazırlanması ve lizozim adsorpsiyonuna uygulanması
The Application of pHEMA/CHITOSAN affinity sorbents to lysozyme adsorption for use in metal chelate chromatography
  1. Tez No: 127423
  2. Yazar: BÜLENT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YAKUP ARICA, YRD. DOÇ. DR. GÜLAY BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorption, Polymers, Membranes, IPNs, IMAC, Lysozyme IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET METAL-ŞELAT KROMATOGRAFİDE KULLANILMAK ÜZERE pHEMA/KİTOSAN AFİNİTE SORBENTLERİNÎN HAZIRLANMASI VE LÎZOZİM ADSORPSİYONUNA UYGULANMASI KAYA, Bülent Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. M. Yakup ARICA Ortak Danışman : Yrd. Doç. Dr. Gülay BAYRAMOGLU TEMMUZ 2002, 55 sayfa Bu çalışmada yeni geliştirilen birbiri içine geçmiş ağ sistemi ile oluşturulan IPNs membranlan, 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) ve kitosandan, ot-ct- azoizobütironitril başlatıcısı varlığında UV ışığı altında fotopolimerizasyon yöntemi ile sentezlendi. Procion Brown MX-5BR (PB MX-BR) boyası bir metal şelatlayıcı boya ligand olarak IPNs membranının üzerine kovalent olarak bağlandı. Değişik metal iyonları (Fe(III) ve Cu(n)) boya ligandı bağlı IPNs membranına bağlanarak immobilize metal iyon kromatograflsinde (IMAK) kullanıldı. Model protein olarak seçilen lizozimin IMAK adsorbentlerine bağlanma karakteristiği ve seçiciliyle metal iyonlan ile kurduğu ilişki araştırıldı. Yeni geliştirilen boya-ligand, boya-ligand- Fe(ni) ve boya-ligand-CuCU) metal iyonu bağlı IPNs membranlarının lizozimiadsorplama kapasiteleri sırasıyla 79.1, 147.4 ve 128.2 mg/cm2 olarak belirlendi. pHEMA/kitosan IPNs membranında ise lizozimi adsorplama kapasitesi 8.3 mg/cm2 olarak bulundu. Anahtar Kelimeler : Adsorpsiyon, Polimerler, Membranlar, IPNs, IMAK, Lizozim ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE APPLICATION OF pHEMA/CHITOSAN AFFINITY SORBENTS TO LYSOZYME ADSORPTION FOR USE IN METAL CHELATE CHROMOTOGRAPHY KAYA, Bülent Kırıkkale University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. M. Yakup ARICA Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Gülay BAYRAMOGLU JULY 2002, 55 pages In this study, An interpenetration networks (BPNs) in membrane form was synthesized from 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and chitosan (pHEMA/kitosan) via UV initiated photo-polymerization in the presence of an initiator a-a'-azoisobutyronitrile. Procoin Brown MX-5BR (PB MX-BR) was covolently attached onto IPNs membrane as a metal chelating dye ligand and different metals ion were immobilized onto the dye ligand to use in the immobilized metal affinity chromotography (IMAC). The binding characteristics of model protein (lysozyme) to IMAC adsorbents and selectivity of immobilized metals ion (Fe (HI) and Cu (II)) to the lysozyme have been investigated from aqueous solution using dye inligand attached IPNs membrane as a control system. The lysozme adsorpsion capacity of the dye ligand, dye ligand Fe(ni) and dye-ligand Cu(H) immobilized IPNs membranes were 79.1, 147.4 and 128.2 mg/cm2, respectively. The adsorpstion of the lysozyme on the pHEMA/chitosan membrane plain was about 8.3 mg/cm2.