Tarım arazisi iken imar parseline dönüştürülmüş arazilerde değer artış sürecinin irdelenmesi: Trabzon-Kaşüstü örneği
Examining of value increase process in the land converted from agriculture land to public works parcel: An example of Trabzon-Kaşüstü Municipality
- Tez No: 127425
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Değerlendirmesi, Taşınmaz Değer Artışı, Gelir, Gayrimenkul, Emlak Vergisi. VI, Land Valuation, Raising of Land Property Value income, Real Estate, Land Property Tax vn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Taşınmazların değerlendirilmesi ve araziden arsaya geçişteki değer artışı tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Ülkemizde taşınmaz değer tespiti; Kamulaştırma, Özelleştirme, Arazi Toplulaştırması, Arsa ve Arazi Düzenlemesi, Emlakçilik, Bankacılık, Emlak Vergisi Tespiti, Hazine Arazilerinin değerlendirilmesi gibi bir çok farklı uygulamada yaygın şekilde rastlanan bir konudur. Ülkemizde henüz değerlendirme ile ilgili standart bir yöntem geliştirilmediğinden, değerlendirme işlemini yapan kurumların hepsi bu işlemleri kendi bünyelerinde gerçekleştirmekte ve diğer kurumlarla aralarında belli bir koordinasyon birliğini sağlayamamaktadırlar. Bu çalışmamız altı ana başlık altında toplanmıştır: Birinci bölümde, Genel Bilgiler başlığı altında; çalışmanın tanımı yapılmış, amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde, mülkiyet, taşınmaz ve imar planı ilişkisi üzerinde durulmuş, ülkemizde taşınmaz değerlendirmesi ve kullanıldığı alanlar Yapılan Çalışmalar başlığı altında araştırılmıştır. Üçüncü bölümde, taşınmaz değerlendirmesinin nasıl yapılması gerektiği ve araziden arsaya geçişte oluşacak değer artışları ve bu değer artışlarının ülke ekonomisine yansımaları Bulgular başlığı altında araştırılmıştır. Dördüncü bölümde irdelemeler yapılmış, beşinci ve altına bölümlerde ise sonuç ve öneriler getirilmiştir. Yapılan değer tespiti işlemi uygulama bölgesinin tarım arazisinden imar parselli araziye yeni geçmiş olmasından dolayı her iki yöntemle de yapılmış ve arazideki değer artışı irdelenmiştir. Gelire göre yapılan değerlendirmede bölge sakinlerinden yıllık net gelirleri, üretim giderleri ve yıllık ortalama ürün fiyatları temin edilip değer tespiti işlemi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra imar parseline dönüşmüş bu arazilerde nominal arazi değerlendirmesi ile değer tespiti işlemi yapılmıştır. Bu amaçla bölge üzerinde etkili çeşitli faktörler tespit edilmiştir. Bu faktörlere parseller üzerindeki etkilerine göre puanlar verilmiş ve faktörlerin ağırlıklarından yararlanarak değer tespit işlemi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examining of Value Increase Process in The Land Converted From Agriculture Land to Public Works Parcel : An Example of Trabzon - Kaşfistfi Municitality Real estate appraising and plus value in transition from land to subdivision form the main subject of thesis. In Turkey, land valuation is an important subject ancountered in many distinct applications such as nationalization, privatization, land-consolidation, land- readjustment, real estate business, banking, land-taxing and public area appraising. Because it hasn t been developed any standardized methot related to land-appraising so far in Turkey, all foundations responsible for land-appraising works realize this works on their own, and therefore, cannot coordinate one another. This study forms in six main titles: In the first chapter, titled“General Information”, the study is defined and the aim is expressed. In the second chapter, relations among property, real estate and zoaning-plan concepts are scrutinized, and Turkey's real estate appraising works and its aplication areas are researched under the title“Executed Studies”. In the third chapter, titled“Findings”, this three matters, how to apply real estate appraising, plus-value in transition from land to subdivision and reflection of this plus-value in coutiys economy are exemined. In the fourth chapter, it is made scrutinizations about the subject and in the fifth through sixth chapter, reached conclusions are mentioned and some suggestions about the matter are stated. Owing to transition from agricultural areas to subdivision system in the application area, land-valuation studies were executed using two methots and plus-value of land was scrutinized comparing this two distinct methots. In apprising process executed according to crop income, by providing annual income, production expenses and annual average crop prices of the residents in the region, lan- valuation process was realized. Over this lands later changed in subdivision system, real estate appraising works were executed using nominal valuation methots. In this respect, it is determined some factors effective on this region. This factors graded according to effects on subdivisions, and real estate appraising processes realized using weights of this factors.