Altındere Vadisi (Maçka-Trabzon) subalpin ve alpin florası
Subalpine and alpine flora of Altındere Valley (Maçka-Trabzon)
  1. Tez No: 127424
  2. Yazar: SEYRAN PALABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAHİM ANŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Subalpine, Alpine, Trabzon, Altindere Valley
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, Maçka (Trabzon) Altındere Vadisi'nin subalpin ve alpin florası ortaya konmuştur. Çalışma alam, bitki coğrafyası yönünden; Holarktik Bölgenin Avrupa-Sibirya Flora alanının Kolşik (Colchis) kesiminde kalmaktadır. Araştırma alanında, Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine ilişkin 61 familya ve 190 cinse ait toplam 385 vasküler bitki taksonu saptanmıştır. 374 adet tohumlu bitkinin sistematiği Davis ve Cronquist'e göre, 11 adet Eğreltinin sistematiği ise Parris ve Fraser- Jenkins yöntemlerine göre yapılmıştır. Araştırma alanında 32 adet endemik ve 9 adet nadir bitki taksonu saptanmıştır. Araştırma alanında saptanan endemik ve nadir bitkilerin IUCN tehlike kategorilerine göre durumları belirtilmiştir. Bunlar arasından Barbarea integrifotta DC, EN (Endangered) tehlike kategorisinde bulunmaktadır. Çalışma alanında saptanan 385 taksonun 220 (% 57,14) adetinin fıtocoğrafık bölgesi belirlenebilmiştir. Bu taksonlardan 193 adeti (% 50,13) Avrupa-Sibirya, 23 adeti (% 5,97) İran-Turan ve 4 adeti (% 1,82) Akdeniz elementidir. Saptanan 385 taksondan 25 adetinin A7 karesi için yayılışları yenidir. Anahtar Kelimeler : Flora, Alpin, Subalpin, Trabzon, Altındere Vadisi
Özet (Çeviri)
Subalpine and Alpine Flora of Altindere Valley (Maçka-Trabzon) Subalpine and alpine flora of Altindere Valley (Maçka-Trabzon) was determined in this study. The study area takes place in the Colchis sector of Euro-Siberian floristic area of the Holarctic region with regard to plant geography. 61 families, 190 genus and 385 vascular plant taxa belonging to Pteridophyta and Spermatophyta division have been determined in the study area. 374 taxa belonging to Spermatophyta division have been listed according to Davis and Cronquist and the other 1 1 ferns have been listed systematicly according to Parris and Fraser-Jenkins methods. 32 endemic and 9 rare taxa were determined in the study area. Endemic and rare plants determined in study area were classified according to IUCN threat categories. Among these plants Barbarea integrifolia DC. is in Endangered (EN) threat category. Taxa known their plant geography region could be ordered as follow: Floristic Regions Percentage Euro-Siberian % 50,13 Irano-Turanian % 5,97 Meditteranean % 1,82 25 plant taxa are new record for A7 square.