Kızılırmak'taki (Kırıkkale) su samurunun (Lutra lutra) biyoekolojisi
Bioecology of the otter (Lutra lutra) in Kızılırmak (Kırıkkale province)
  1. Tez No: 127434
  2. Yazar: MÜCAHİT MUHAMMET KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ALBAYRAK, YRD. DOÇ. DR. İLHAMİ TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Su samuru, Lutra lutra, biyoekoloji, Kızılırmak, Kırıkkale, Otter, Lutra lutra, bioecology, Kızılırmak, Kırıkkale ıı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET KIZILIRMAK'TAKİ (KIRIKKALE) SU SAMURUNUN {Lutra lutra) BİYOEKOLOJİSİ KARAKAŞ, Mücahit Muhammet Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK Ortak Danışman: Yrd. Doç. Dr. İlhami TÜZÜN Eylül 2002, 37 sayfa Bu araştırma Eylül 2000 ile Haziran 2002 tarihleri arasında Kırıkkale ilinde Kızılırmak'ta yaşayan iki lokalitedeki su samurlarının habitat ve beslenme özelliklerinin belirlenmesine dayanmaktadır. Su samurunun yaşam alanı içindeki yuvalan ve ayak izleri tespit edilmiş, bıraktıkları dışkılar toplanarak analiz edilmiş ve bölgenin hakim bitki örtüsünü oluşturan 64 tür bitki teşhis edilmiştir. Kızılırmak'ta su samurunun besinini oluşturan 9 balık türü saptanmıştır. İki yılda yapılan gözlemler su samurunun nispeten kirlenmemiş ırmak suyunda yaşadığım, fakat rafineri atıklarının kirlettiği kısımlarda hiç yaşamadığım ortaya koymuştur..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOECOLOGY OF THE OTTER ( Lutra Intra ) IN KIZILIRMAK ( KIRIKKALE PROVINCE ) KARAKAŞ, Mücahit Muhammet Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M.Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. İlhami TÜZÜN September 2002, 37 pages This study was carried out between September 2000 and June 2002, and based on the assessment of feeding and habitat features of otter which lives in two localities with in the borders of Kırıkkale city. The sheltering places and footprints of otter were determined and the spraints collected from its territory were analysed. Thirty eight plant species were identified, representing the common vegetation cover in the area. Nine fish species, used as food by otter, were identified from Kızılırmak River. Observations for two years revealed that the otter lives in respectively unpolluted streches of the river whereas in the streches from the point of rafinary effluent onward.