Karadeniz Sahil Yolu (Piraziz-Sarp) proje ve proje kapsamında uygulanan kıyı koruma yapıları
Karadeniz Coastal Highway (between Piraziz-Sarp) project and shore protection structure carried out in the project
- Tez No: 127454
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz Sahil Yolu, Tahkimat, Mahmuz, Balıkçı Barınağı, Kıyı IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Karayolları Genel Müdürlüğünün otoyollar dışındaki devam eden en büyük ve kamuoyunda en çok tartışılan projesi Karadeniz Sahil Yolunun bir bölümü olan Piraziz- Sarp arası bu çalışmada altı bölüm halinde ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde; Karadeniz Sahil Yolu (Piraziz-Sarp) tarihsel gelişimi detaylı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde; Karadeniz Sahil Yolu (Piraziz-Sarp) köprü ve tünelleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Karadeniz Sahil Yolunda uzun tulde uygulama alam bulan kıyıya paralel kıyı koruma yapısıyla (tahkimatlar) ilgili olarak geliştirilen yapım metodu açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; Karadeniz Sahil Yolunda çok sayıda inşa edilen mahmuzlar yer ve konum açısından değerlendirilerek, uygulanan kesitler hakkında bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde; DLH Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında, onarılan veya yeniden inşa edilen balıkçı barınağı ve çekek yerleri ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Son bölümde; Projenin en çok tartışılan çevre boyutu anlatılmaya çalışılmış, mevcut kumsal ve plajların korunmasına yönelik yapılan proje revizyonları örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Karadeniz Coastal Highway (between Piraziz-Sarp) Project and Shore Protection Structure Carried Out In The Project Karadeniz Coastal Highway (between Piraziz-Sarp) the biggest and the most discussing project except motorways of General Directorate of Highway which is under construction was explained as six section. In the first section, the historical development of Karadeniz Coastal highway was explained with details. In the second section, it was mentioned the bridges and tunnels in project. In the third section, method of construction developed about rubble-mound structures which extend paraleli to coastline was explained. In the fourth section, many groins carried out in the project were evaluated about place and layout. It was given information about the cross-section of groins. In the fifth section, it was done explanation about the fishery harbours reconstructed or repaired according to Protocol signed between General Directorate of Higways and General Directorate of R.H.A.C. In the last section, the environment part of the project was hying to explained. The variations of project which were done to protect existing beach was shown with exmples. Key Words : Karadeniz Coastal Higway »Revetment, Groin,Fishery Harbour,Beach