Döner sermayeli orman ürünleri sanayii işletmelerinde maliyetin hesaplanması (Milli Eğitim Bakanlığı örneği)
Calculating costs in forest products industry with revolving fund
- Tez No: 127453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döner Sermaye İşletmeleri, Değişir Sermaye, Sipariş Maliyeti, Sermaye İhtiyacı, Verimlilik, Spesifikasyon. VI, Establishments with revolving funds, Sliding capital, Order cost, Liquidity, Productivity, Specification. vn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzdeki döner sermayeli işletmelerde isabetli kararlara ulaşmada yöntem faktörlerinin de hesaba katılması gerektiği kabul edilmektedir. Bununla beraber, özellikle değişir sermaye alanında verilecek önemli kararlar ve bu tür kararların verilmesinde matematiksel tekniklerden yararlanmak bugün ve ilerisi için kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışmada sipariş maliyeti yöntemi kullanılarak ürün maliyeti hesaplamada gerçek rakamlar kullanılmıştır. Maliyet unsurlarını mamul bazında tespit ederek kolaylaştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Orman Ürünleri Sanayii, Genel v& Maliyet Muhasebesi, İşletme döner sermayesinin tanımı yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri için uygulama ve mevzuat açısından gerekli bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, sipariş maliyet yöntemi kayıt ve yorumlanması sayısal örnekleri, sipariş miktarı tüketici ilişkisi yer almıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü, döner sermaye ile piyasa fiyatlı maliyet analizine ayrılmıştır. Bu bölümde döner sermaye seviyesinin hangi faktörlerle değiştiği ve bu değişmelerin ne miktarlarda olacağı açıklanmıştır. Ayrıca yöntemin esasıyla belirtilen tekniklerin ışığı altında Trabzon Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Döner Sermaye İşletmesinin belli bir dönemde üretilen belli bir mamul ve mamul grubunun maliyetleriyle piyasa fiyatlı maliyetler ayrı olarak hesaplanmıştır. Sonuç kısmında işletmenin sermaye ihtiyacı ve verimlilik amaçlarına uygun maliyet unsurlarının işlere ve mamul partilerine göre toplanmasına ve dağıtılmasına ağırlık vererek her işin ayrı bir üretim spesifikasyonunu temsil etmesini sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Calculating Costs In Forest Products Industry With Revolving Fund Today it is accepted that the factors of methods should be added into accounts to have very appropriate conclusions in the establishments with revolving funds. Therefore, especially, today it is unavoidable the important deisicions in the field of the sliding capital And to utilize mathematics technics to have such kind of decisions. This study, it has been real figures in respect with calculate the product cost using the order cost method and this is made easier determining the cost's elements at manufactured base. In the first section of the study; it is defined of the industry of forest products, general and cost accounting, establishment's revolving fund and included information about necessary applications and the laws for national ministry establishments with revolving funds. In the second section of study; the samples in figures of terminatiphs and comments of the order cost methot and the conection between order's amount and consumers are taken place. In the third section of study, it is had a part of revolving fund and the cost analysis with market prices. In this section, it is commented on which factors change the level of the revolving funds and these changing should be in what guantities besides, in the light of the techniques which are determined by the method's principals, it is calculated the costs of a product or a group of products which are produced in a certain period and the costs with market prices, separately. In the conclusion section; it is considered that each work could show adifferent production specifications concentration on being gathered according tote works and products assignments and delivered of the cost's elements which are appropriate for the liquidity and productivity aims of establishment.