Trabzon Belediyesi mezbahane atıksuları özelliklerinin belirlenmesi
Determination of Trabzon Municipality slaughterhouse wastewater properties
  1. Tez No: 127487
  2. Yazar: EMEL TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Slaughterhouse Wastewater, Characteristic of Wastewater, COD, BOD5, VSS, Facultative Purificativeness. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Mezbahalarda kesim ve diğer prosesler sonucunda kan, yağ, et ve sakatat parçacıkları içeren kırmızı kahverengimsi renkte kötü kokulara nedön olan atıksular oluşur. Bu tip atıksular yüksek miktarda KOÎ, BOİ, AKM, yağ ve gres içermektedir. Bu nedenle mezbahane atıksuları verildikleri ortamlarda çevresel sorunlara neden olmaktadırlar. Araştırmamıza konu olan Trabzon Belediyesine ait Et Kombine Tesisinden farklı zamanlarda yalnızca kesimhane ve etrafındaki küçük sanayilerin atıksuyunu temsil eden 3. rögar İle tesis içerisindeki idari binalardan gelen evsel atıksuyun da bulunduğu 6. rögardan 2 saatlik kompozit numuneler alınarak, süzme bezinden süzülmüş ve alman bu numuneler Hıfzısıhha İl Sağlık Müdürlüğü Atıksu Analiz Laboratuarları ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Laboratuar'ında analiz edilerek atıksuyun debi, sıcaklık, pH, BOÎ5, KOÎ, AKM, UKM, yağ ve gres, Koliform, NH», NH4-N, N03, NO3-N, N02, N02-N, NT, P04, P04-P, P205 gibi parametreler ölçülmüş ve bu deneysel çalışmalar sonucunda Trabzon Mezbahanesi atıksuyunun karakteristik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Mezbahane atıksularında incelenen parametreler üzerinde yapılan Ölçümler sonucunda Trabzon Mezbahanesine ait atıksuyun deşarj edilmeden Önce bir arıtımdan geçirilmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Bunun için laboratuar koşullarında 10, 20, 35°C'ük sıcaklıklarda fakültatif arıtılabilirlik çalışmaları yapılmış, bu çalışmalar sonucunda 22 günlük bekletme süresi sonunda en yüksek giderim verimi %89.6 ile 35°C'lik sıcaklıkta gerçekleştirilen fekültatif arıtımda sağlanmıştır. Anahtar Kelimeleri Mezbahane Atıksuları, Atıksu Karakteristiği, KOt, BOİ5, AKM, UKM, Fakültatif Arıtılabilirlik vıı ^^
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Trabzon Municipality Slaughterhouse Wastewater Properties Wastewater, which causes bad smell with its red-brown colour, fat, meat, offal pieces, and with its other bloody contents is the product of slaughter and other processes in the slaughterhouse. This type of wastewater contains great amount of fat and grease, COD, BOD, VSS, and SS. Therefore, slaughterhouse wastewater leads to environmental problems around the places where it is discharged and collected. In this study, composite sample were taken from 3rd and 6th sewerage at different times with two-hour intervals in Trabzöü Manicipality Slaughterhouse and filtered with gland. Then, these samples were analysed in order to detect some wastewater parameters such as movement, temperature, pH, BOD5, COD, SS, VSS, fat and grease, chloroform, NKU, NH4-N, N02,N02- N, N03, NO3-N, Nt, PO4, PO4-P, P2O5. Consequently, characteristics of Trabzon Municipality slaughterhouse were tried to determined. As a result of sample analysis, it has been found that wastewater from Trabzon Manicipality Slaughterhouse has to be purified before discharged. Therefore, under laboratory conditions faculitative purificativeness researches were conducted in 10, 20, 35°C temperatures. At the end of the experiments, the highest purification productivity rate was 89.6% after faculitative purification fulfilled in 35°C degree.