Silindirik polimakrosiklik grup taşıyan yeni ftalosiyaninlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of metal-free and metal derivative of novel phthalocyanines containing cylindrical macrotricyclic moieties
- Tez No: 127486
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Silindirik Makrotrisiklik Ftalosiyanin, Ftalonitril, İzoiminoindolin, Metalsiz Ftalosiyanin. \tt *^\X*~ *fb.\W
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada, literatürde kayıtlı olmayan PcH2 formülü ile gösterilen silindirik tarzda makrotrisiklik birim ihtiva eden yeni bir ftalosiyanin (5) ve bu bileşiğin Nİ(II) ftalosiyaninat kompleksi (6) sentezlendi. öncelikle l,2-bis(2-tosiloksi-merkapto)-4,5- disiyanobenzen'den ve 1,8-bis( 1,7-dioksa-4, 1 0-diazasiklododesil)~3,5-dioksaoktan'dan başlayarak 2,8, 1 7,23-tetraaza-26,29-ditiya-27,28-(2',3'-disiyanobenzo)-5, 11,1 4,20,33,3 8- hekzaoksa-trisüdo [52>*][5"'13) tetrakontan (3) sentezlendi. Elde edilen (3) nolu ftalonitril bileşiğinden izoiminoindolin türevi (4) sentezlendi. Daha sonra hem ftalonitril bileşiğinden (3) hem de izoiminoindolin bileşiğinden (4) silindirik tarzda makrotrisiklik birim ihtiva eden yeni bir ftalosiyanin (PcH2) (5) sentezlendi. Ayrıca bu ftalosiyanin bileşiğinin Ni(II) ftalosiyaninat kompleksi de sentezlendi. Sentezi gerçekleştirilen ftalonitril türevi (3), izoiminoindolin türevi (4), metalsiz ftalosiyanin (5) ve Ni(II) ftalosiyaninat kompleksinin yapıları elementel analiz, *H ve,3C-NMR, İR, kütle ve UV-vıs spektrumu kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Characterization of Metal-free and Metal Derivative of Novel Phthalocyanines Containing Cylindrical Macrotricycttc Moieties In this work a novel phthalocyanine containing cylindrical macrotricyclic moieties (5) and its Ni(II) phthalocyaninate complex have been synthesized. Firstly 2, 8, 17, 23- tetraaza-26, 29-dithia-27, 28- (2% 3'-dicyanobenzo)- 5, 1 1, 14, 20, 33, 38-hekzaoxatricyclo 52,8][517,23] tetracontane (3) has been synthesized by the reaction of 1, 2-bis(2-tosyloxy- ethylmercapto)-4,5-dicyanobenzene with l,8-bis( l,7-dioxa-4,10-diazacyclododecyl)-3, 5- dioxaoctane. Starting from phthalonitrile compound isoiminoindoline derivative has been synthesized. Then both phthalonitrile (3) and isoiminoindoline (4) derivatives have been used to synthesize metal-free phthalocyanine containing cylindrical macrotricyclic units (5). We also have synthesized Ni(II) phthalocyaninate (6) of this novel metal-free phthalocyanine (5). The sutructures of metal-free phthalocyanine (5), Ni(II) phthalocyaninate (6), phthalonitrile derivative (3) and isoiminoindoline derivative (4) were identified by using elementel analysis, lH and,3C-NMR, IR, UV-vis and Mass Spectra. Key Words : Cylindrical Macrotricyclic Phthalocyanine, Phthalonitrile, Isoiminoindoline, Metal-free Phthalocyanine. VII