Betonarme döşemelerin yapay sinir ağları yöntemiyle serbest titreşim analizi
Free vibration analysis of reinforced concrete slabs using artificial neural networks
- Tez No: 127490
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan, Serbest Titreşim Analizi, Betonarme Döşeme Kenar Oranı, Eğilme Rijitlikleri Oranı. V, Artificial Neural Networks, Free Vibration Analysis, Aspect Ratio, Flexural Rigidity Ratio VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bilindiği gibi betonarme döşemeler uygulamada yaygın olarak kullanılan yapı elemanlarıdır. Betonarme döşemelerin serbest ve zorlanmış titreşimleri ile ilgili pek çok çalışmaya literatürde rastlamak mümkündür. Betonarme döşemelerin serbest titreşimleri malzeme özelliklerinin yanı sıra sınır şartlarına, kenar oranlarına, eğilme rijitliği oranlarına ve kullanılan donatı miktarına ve bu donatıların konumlan gibi farklı parametrelere bağlıdırlar. Bu parametrelerin betonarme döşemelerin serbest titreşim frekansları üzerindeki etkisi tamamen lineer olmayan bir karakterdedir. Bu çalışmanın amacı yapay sinir ağı yöntemi kullanılarak sınır şartlan, kenar oranlan ve eğilme rijitliği oranı parametrelerinin betonarme döşemelerin ilk altı doğal titreşim frekansları üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu inceleme yapay sinir ağlan algoritması kullanan bir bilgisayar programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde plaklar hakkında genel bilgiler verilerek plaklar üzerinde yapılan çalışmalardan örnekler sunulmuş ve eğilme rijitliği kavramından söz edilmiştir, ikinci bölümde uzman sistemler ve yapay zeka uygulamalarından bahsedilmekte, yapay sinir ağlan çalışma mekanizması gelişimi ve türleri ile birlikte açıklanmaktadır. Daha sonra ise ağ mimarisinin seçimi ve ağın eğitilerek hazırlanan programın doğruluğu kanıtlanmaktadır. Üçüncü bölümde çalışmadan elde edilen bazı sonuçlar sunularak önerilerde bulunulmaktadır. Bu bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlar yapay sinir ağlan algoritmasının betonarme döşemelerin serbest titreşim analizlerinde etkin olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Free Vibration Analysis of Reinforced Concrete Slabs Using Artificial Neural Networks It is well known that reinforced concrete slabs are commonly used to be structural components in building industry. It is possible to run into many work in the literature on the free and forced vibrations of reinforced concrete slabs. Free vibration of reinforced concrete slabs depends on some parameters such as material properties, boundary conditions, aspect ratios, flexural rigidity ratios, amount of reinforcement and locations of these reinforcement. The aim of this study is to investigate the effects of different parameters such as, boundary conditions, aspect ratios and flexural rigidity ratios on the first six natural vibration frequency parameters of a reinforced concrete slab using artificial neural network method. These investigation is performed by a computer program, that uses artificial neural network algoritm. In the first chapter of this study, general information about plates is given, some samples of the works performed on plates are illustrated and the concept of flexural rigidity is explained. In the second chapter, expert systems and artificial intelligence applications are mentioned, working mechanism, development and species of artificial neural networks are clarified. Then selection of the network architecture is done and the computer program coced is verified and the results obtained are presented. In the third chapter, the conclusions drawn from the study are presented and some suggestions are made. This chapter is followed by a listof references. The results obtained show that the artificial neural network algoritm can be efficiently used in free vibration analysis of reinforced concrete slabs.