Kirişsiz döşemeli betonarme yapıların yatay kuvvetler altında rijitlik değerlerinin yapay sinir ağları ile analizi
Analysis of rigidity of reinforced concrete flat slabs with artificial neural networks under lateral loads
- Tez No: 232227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plaklar, Döşemeler, Betonarme, Yapay Sinir Ağları, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Plates, Slabs, Reinforced Concrete, Artificial Neural Networks, Finite Elements Method
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yüksek lisans tezi olarak gerçekleştirilen bu çalışmada; ?Kirişsiz Döşemeli Betonarme Yapıların Yatay Kuvvetler Altında Rijitlik Değerlerinin Yapay Sinir Ağları ile Analizi? konusu araştırılmıştır. Kirişsiz döşemeli sistemler, kirişler olmaksızın doğrudan doğruya kolonlara oturan döşeme sistemleridir.Bu çalışma kapsamında önce döşeme sistemleri genel olarak ele alınmış, sonra kirişsiz döşemeli sistemler hakkında açıklayıcı bilgiler sunulmuş daha sonra düşey yükler altında ülkemiz standart ve şartnamelerince benimsenmiş farklı çözüm yöntemleri örnekler üzerinden anlatılmıştır. Yatay deprem kuvvetleri altında ise; Eşdeğer Çerçeve, Ünlüoğlu'nun moment geçiş katsayıları kullanarak geliştirdiği yöntem ve Sonlu Elemanlar tabanlı SAP2000 yazılımı ile sistem analiz edilmiştir.Kirişsiz döşemeli sistemlerin yatay kuvvetler altında analizinde alışılmış yöntemlerin kullanılması ya çok zaman alıcıdır ya da hata yapılması olasılığı yüksektir. Yapay Sinir Ağları çok karmaşık problemleri önce problemi öğrenerek sonra öğrendiği bilgileri hatırlama özelliği ile bir dizi basit işlemler ile analiz eder ve hızlı bir şekilde sonuca ulaşarak hesap zamanını kısaltır.Bu çalışmanın sonucunda Yapay Sinir Ağları'nın yatay kuvvetler etkisi altında, kirişsiz döşemelerin sonuç tasarım momentlerini ihmal edilebilecek hata oranları ile öğrendiği gözlenmiştir. Literatürde yatay kuvvetler etkisi altında, kirişsiz plak döşemeli sistemlerin Yapay Sinir Ağları ile analizine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this Master of Science thesis, ?Analysis of Rigidity of Reinforced Concrete Flat Slabs with Artificial Neural Networks under Lateral Loads? is analyzed. Flat slabs are the type of slabs which were carried directly by columns without beams.In this study, primarily information about the slabs systems and the flat slabs is given and then different analysis?s methods under vertical loads, accepted by national standards and codes are explained through examples. Under lateral earthquake loads the system is analyzed by three different methods. These are; Equivalent Frame Analysis, Unluoglu?s Moment Distribution Coefficients Method and Finite Element Method based SAP2000 Computer Programme Analysis.Conventional methods used for the analysis of rigidity of reinforced concrete flat slabs under lateral loads are sometimes too tedious or too long causing many errors and time spending. However Artificial Neural Networks can simplify many complex problems. Once the Artificial Neural Networks learns a problem, it is able to remember the previous information through a series of procedures. This reduces the design time compared with other conventional methods. Therefore in this research, Artificial Neural Networks is used in the design of Reinforced Concrete Flat Slab Systems.At the end of this research it is observed that Artificial Neural Networks can learn the Rigidity of Reinforced Concrete Flat Slab problems with a negligible ratio of error. There are many applications of Artificial Neural networks in Civil Engineering. However no researches have been recorded yet in literature for the analysis of the Rigidity of Reinforced Concrete Flat Slab Systems.