Trabzon-Düzköy yöresi alpin meralarında farklı anamateryaller üzerinde gelişen toprakların bazı hidrofiziksel özellikleri ve bazı bitki besin elementleri üzerine araştırmalar
Investigation on some hydrophysical properties and plant nutriments substances of soils developed from different parentmaterials at Trabzon-Düzköy alpin ranges
  1. Tez No: 127491
  2. Yazar: AHU TEZCAN AKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Erozyonu, Otlatma, Anakaya, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Besin Elementleri rx, Sou Erosion, Parentrock, Grazing, Geographic Information System, Plant Nutriments
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Trabzon-Düzköy yöresinde yapılan bu çalışmada farklı anakayalar, farklı otlatma durumları, farklı bakılar ve farklı yükseklik kademeleri dikkate alınarak toprakların erozyon eğilim değerleri ile baza fiziksel, kimyasal ve hidrolojik toprak özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla araştırma alanından alman toprak Örneklerinin araştırma alanını temsil edecek şekilde üç farklı anakaya grubundan (bazalt, andezit, granit), iki farklı otlatma durumundan (otlatmaya açık, otlatmaya kapalı), iki farklı bakıdan (kuzey, güney) ve iki farklı yükseklik kademesinden (1450-1800, 1800-2150) alınmıştır. Araştırma alanında her bir anakaya grubundan 16 adet olmak üzere toplam 48 adet toprak profili açılmış ve her bir profilden farklı derinlik kademelerinden (0-20 crn, 20-50 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma alanından alınan bu toprak örnekleri üzerinde tekstür (kum, kil ve toz), erozyon eğilimleri (dispersiyon oranı, kolloid/nem ekivalanı, erozyon oram ve kil oram), nem ekivalanı, solma noktası, yüzey agregatlaşma oranı, yararlanılabilir nem, permeabilite, gözenek hacmi, su tutma kapasitesi, hacim ağırlığı, dane yoğunluğu, pH, ateşte kayıp, bazı besin elementleri (% N, % P, % K) miktarları, % C miktarı, organik madde ve C/N oranı gibi çeşitli toprak özellikleri belirlenmiştir. Topraklar bu özellikleri ile, varyans analizi, duncan testi gibi istatistiki yöntemlerle karşılaştırılmış, aralarındaki farklılıklar araştırılmıştır. Ayrıca çalışma alanıyla ilgili haritalar coğrafi bilgi sistemi ortamında değerlendirilmiştir. Yapılan laboratuvar ve istatistik analizlerden elde edilen baza sonuçları şu şekilde özetlenebilir; 1. Dispersiyon oranı bakımından tüm anakaya grupları üzerinde gelişen topraklar erozyona duyarlı bulunmuştur. Kolloid/nem ekivalanı oranı, erozyon oram ve kil oram bakımından alan topraklarının tümünün erozypna duyarlı oldukları tespit edilmiştir. 2. Araştırma alam topraklarının hem üst hem de alt katmanlarında, otlatmaya kapalı alanlarda, otlatmaya açık alanlara göre % P miktarı, % C miktarı ve organik madde miktarlarının daha yüksek değerlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırma alam topraklarının hem üst hem de alt katmanlarında, kuzey bakılı alanların, güney bakılı alanlara göre % N miktarı bakımından daha yüksek değerlere sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation on Some Hydrophysical Properties and Plant Nutriments Substances of Soils Developed from Different Parentmaterials at Trabzon-Düzköy Alpin Ranges. This study was conducted in Trabzon-Düzköy watershed in which, soil erodobility and physical, chemical and hydrologic soil properties of different parentmaterials, grazing condition, aspects and altitude levels were studied. For this purpose, soil samples were taken from three different parentmaterials {basalt, andesite and granite), two different grazing condition (grazing-ungrazing), two different aspect groups (south and north) and two different altitude levels (1450-1800, 1800-2150). A total of 48 soil profiles from 16 different parentmaterials groups were dug and from each soil profile, the samples from two different soil depth level were taken. As indicated below, some soil properties such as texture (sand, clay and silt), erodobility indexes (dispersion ratio, colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio and clay ratio), moisture equivalent, permeability, bulk density, soil particle density, porosity, pH, loss on ignition, surface aggregation ratio, available moisture, guantity of some plant nutriments, (% N, % P, % K), of % C, organic substance, and C/N ratio were measured oh the soil sample. Soil properties were analyzed statistically using Analysis of Variance, Duncan's Multiple Range Test. Differences and relations between the soil properties were examined. Furthermore, maps of the research area were digitized and evaluated with Geographic Information System. The results of laboratory test and statistical analysis can be summarized as follows: l.In terms of dispersion ratio, total the soils developed from basalt, andesite and granite were found succestible to erosion. All the watershed soils were found to succeptible erosion according to the colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio and clay ratio. 2.1t was determined that both top and bottom part of soils of research areas, non grazing areas have more quantity of % P, % C, and organic substances relatively grazing areas and aspect of north areas have more quantity of % N relatively aspect of south areas.