Evaluation of test results to determine the strength of concrete
- Tez No: 1275
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: basınç dayanımı, tahribatlı deney, tahribatsız deney, dayanım seviyesi, nemli ve havada kürleme. vı
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET BETON DAYANIMININ SAPTANMASINDA DENEY SONUÇLARININ DE?ERLENDİRİLMESİ ÖZER, N. Ömer Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. ERDO?AN Ağustos 1987, 143 sayfa Beton bir yapı malzemesi olarak yük taşıma özelliği nedeni ile kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak yük taşıma kapasitesinin güvenilir bir şekilde kullanılması açısından betonda kalitenin çok önemli bir faktör olduğu açıktır. Betonun dayanımını saptamak üzere çok çeşitli metodlar geliştirilmiş ve araştırmacılar tarafından uygulamaya konul muştur. Geliştirilmiş çeşitli metodlar arasında, gerek betonu ve gerekse deney metodlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu deney metodl arının kullanımı esnasında yapının gerçek kalitesine en yakın değerleri elde etmek amacıyla uygulamada aranan optimum koşulların tam anlamıyla sağlanması gerekmektedir. Bu araştırmada, değişik su/çimento oranlarıyla elde edilen beton dayanım seviyeleri ile kürleme koşullarının etkisi tahribatlı (standart deney metodu ve beton karot numuneleri) ve tahribatsız deney metodları (ultrasonik metodve beton tabancası) kullanılarak incelenmektedir. Beton blokların hazırlanmasında ve bakımında üç değişik su/çimento oranı (0.38,0.55,0.80) ile iki farklı bakım durumu (nemli kürleme ve havada kürleme) kullanılmıştır. Standart deney numuneleri ile beton bloklardan alman karot numuneleri blokların dökümünden 28 gün sonra basınç deneyine tabi tutul muştur. Bu arada aynı beton blokların üzerinde ultrasonik metod ile beton tabancası metodu uygulanmıştır. Yapılan deneylerden elde edilen sonuçların analizi, havada kürlenmiş bloklardan alınan karot numunelerinin dayanım değerleri standart deney numuneleriyle benzer özellikler taşıdığı görülmüştür. Deney blokları üzerinde uygulanan ultrasonik metod genel olarak standart deney metodunun sonuçlarıyla da uyumludur, öte yandan, beton tabancasının kullanıldığı hallerde elde edilen sonuçlar kürleme koşullarına bakılmak sızın tüm su/çimento oranları için daha yüksek değerlere sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF TEST RESULTS TO DETERMINE THE STRENGTH OF CONCRETE OZER, N. Oraer M.S. in Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Turhan Y. ERDO?AN August 1987, 143 pages Concrete is used in places where its load carrying capacity is indispensable and consequently the term quality has become an important factor to make use of that capacity safely. In order to find out the strength of the concrete several testing methods have been developed and put into use by researchers. Among the several methods developed, due to the factors affecting both the concrete itself and the particular testing method the optimum conditions for the application of any method have to be thoroughly considered in order to obtain the closest results to the actual quality of the structure while using these testing methods. mIn this study the effect of concrete strength level obtained at different W/C ratios and the curing conditions are investigated by destructive testing methods (standard test specimen method and concrete core specimen method) and non-destructive testing methods (ultrasonic pulse velocity method and concrete hammer method). Three different W/C ratios (0.38, 0.55 and 0.80) and two different curing conditions (moist curing and air curing) are used in preparing and maintaining the concrete blocks. The standard test specimens and concrete core specimens which are extracted from the blocks are tested in compression at the end of 28 days. Ultrasonic pulse velocity method and concrete hammer method are conducted as well on the same concrete blocks. The analysis of test results indicated that the strength value of concrete cores taken from air cured blocks are compatible with those obtained from the standard test specimens. The ultrasonic pulse velocity method performed on the test blocks have also shown a general aggrement with those of the standard testing. Whereas, the results obtained by concrete hammer are higher for all W/C ratios * regardless of the curing conditions. Key words : Compressive strength, destructive testing, non-destructive testing, strength level, moist and air curing, iv