Örgütlerde kariyer yönetimi uygulamaları: Farklı özelliklere sahip büyük ölçekli işletmelerde incelenmesi ve bir model önerisi
The practices of career management in organizations: An investigation in the large organizations with the different characteristics and the development of a new model
- Tez No: 127897
- Danışmanlar: PROF.DR. M. ŞERİF ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlama ve Geliştirme, Kariyer Yönetimi Uygulamaları, Career, Career Management, Career Planning and Development, Career Management Practices
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
ÖZET“Örgütlerde Kariyer Yönetimi Uygulamaları: Farklı Özelliklere Sahip Büyük Ölçekli İşletmelerde İncelenmesi ve Bir Model Önerisi”başlığım taşıyan bu çalışmanın teorik kısmında, kariyer kavramı, örgütlerde kariyer yönetimi kavramı, kapsamı ve temel boyutları ve kariyer yönetimi uygulamalarının teorik ve ampirik çerçevesi gibi konular ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise; teorik veriler ışığında farklı özelliklere sahip büyük ölçekli işletmelerde kariyer yönetiminin incelemesi ve bir model önerisi çalışmasına yer verilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan 103 işletmeden toplanmıştır. Araştırma sonuçlan, farklı özelliklere sahip büyük ölçekli işletmelerde kariyer yönetimi tekniklerinin önemli oranda uygulandığım ve kariyer yönetimi uygulamalarının farklı özelliklere sahip işletmeler arasında önemli bir fark göstermediğini ortaya koymaktadır. Buna karşılık farklı örgüt iklimine sahip işletmelerde ise, kariyer yönetimi uygulamalarının büyük oranda farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, kariyer yönetimi tekniklerini; faaliyet süresi 25 yıldan az, hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve özellikle dinamik, interaktif ve proaktif iklim yapısında olan özel işletmelerin daha yoğun olarak kullandıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, literatüre ve araştırmaya dayalı olarak geliştirilen modelin daha çok büyük ölçekli ve kurumsallaşma çabası içerisinde olan işletmelerde ihtiyatla kullandıkları ve kariyer yönetimi tekniklerinin uygulanmasında örgütsel özelliklerin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE ÖZET (ABSTRACT) At the theoretical part of this study, titled“The Practices of Career Management in Organizations: An Investigation in The Large Organizations With The Different Characteristics, and The Development of A New Model”, the following subjects are evaluated: The meaning, scope and main dimensions of career management, and theoritical and empirical perspective of the practices of career management. At the empirical part of the study, an investigation of the career management in large organizations with the different characteristics, and the development of a new conceptual model take place. The data for this study were gathered from 103 organizations which take place among the 500-largest organizations in Turkey. The findings of the study show that the techniques of career management are applied in the large organizations with the different charecteristics. The study also indicate that there are not big differences at the application of the career management between organizations studied. However, important differences were found at the practices of career management in the organizations with the different organizational climate. When the results are statistically evaluated, it is realized that the techniques of career management are more commonly used in the private organizations which they have less than 25 years sectoral practices, belong to service sector, and especially have dynamic, interactive and proactive organizational climate. As a result, the study found that the new conceptual model, developed at this study in the light of the literature and empirical findings, should be used with precaution by the organizations which are large sized and attempt to become an establishment. The study also concluded that organizational charecteristics should be taken into account when the techniques of career management are applied.