Effect of wave incidence angle on stability of single slope and s-shaped rubble mound breakwaters
- Tez No: 12797
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA GÜNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: angle of incidence, single slope rubble mound breakwater, S-shaped rubble mound breakwater, wave run-up. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET DALGA GELİŞ AÇISININ, TEK E?İMLİ VE ÛÇ E?İMLİ TAŞ DOLGU DALGAKIRANLARIN DENGESİNE ETKÎSÎ ÇETİN, Gülden Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi :Prof. Dr. Ali Rıza Günbak Ocak 1991, 92 sahife Bu çalışmada, kafa ve gövde bölgelerini temsil eden üç boyutlu taş dolgu dalgakıran modelleri, düzenli deney dalgaları ile test edilmiştir. Tek eğimli ve üç eğimli kesitlere sahip olan modeller dört ayrı dalga yönüne karşılık gelen dört ayrı açıda, 50 sm. su derinliğinde inşa edilmiştir. Dalga yönünün, dalgakıran dengesi ve dalga tırmanması üzerindeki etkisini inceleyebilmek için, 1.2 sn. deney dalga periyoduna sahip düzenli deney dalgaları ile bir dizi deney yapılmıştır. Test sonuçları, tek eğimli kesite sahip dalgakıran modelinin dengesinin hem kafa hem de gövde bölgesi için artan dalga geliş açısı karşısında arttığını, üç eğimli kesite sahip dalgakıran modelinin dengesinin ise gövde bölgesi için artan dalga geliş açısı karşısında azaldığını göstermiştir. Deneyler sonucunda, ayrıca, dalga tırmanmasının, dalga.'. v-geliş açısı arttikça azaldığı görülmüştür. Anahtar sözcükler : dalga geliş açısı, denge, tek eğimli taş dolgu dalgakıran, üç eğimli taş dolgu dalgakıran, dalga tırmanması Bilim kodu: 624 02 03 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF WAVE INCIDENCE ANGLE ON STABILITY OF SINGLE SLOPE AND S -SHAPED RUBLE MOUND BREAKWATERS ÇETÎN, Gülden M.S. in Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Ali Rıza GUNBAK January 1991, 92 pages In this study three dimensional hydraulic models, simulating the head and the neighbouring trunk section of the quarry stone rubble mound breakwaters were tested under regular waves. The models, having trapezoidal cross-section as well as S-shaped were constructed at four different angles which corresponds to different angle of incidence, at water depth of d = 50 cm. In order to investigate the effect of incidence on stability and wave run-up, sets of tests were conducted with regular test waves having test wave period of T = 1.2 sec. Test results showed that while stability of single slope breakwater model increase for both head and trunk section, as angle of incidence increase, stability of S-shaped breakwater model decrease for trunk section, and increase for the head section for increasing angle of incidence. It was also seen that wave run-up value decrease for both of the model 111sections as the angle of incidence increase,