Reservoir sedimentation in Turkey
- Tez No: 12796
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rezervuar sedimantasyonu, sediment verim oranı, ampirik metodlar
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE REZERVUAR SEDİMANTASYONU YALÇ1NKAYA. Fatma Yüksek Lisans Tezi. Inş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa GÖ9Ü8 Ocak, 1991, 303 sahife Bu çalışmada Türkiye'de işletmede olan 16 adet barajın sedimantasyon problemleri araştırılmıştır. Bu barajlara ait hidrografik çalişmalar değerlendirilerek orjinal sediment verimleri ile gerçek durumdaki değerler karşılaştırılmıştır. Ayrıca, her bir baraja ait sediment birikim oranları, rezervuar hacmindeki azalma ve ekonomik ömürler hesaplanmıştır. Derinlik-kapasite ve relatif sediment dağılım eğrileri çizilmiştir. Bu eğriler ile ölü hacim, aktif hacim ve aktif hacim üzerindeki hacimlere. ait sediment birikim oranları kullanılarak rezervuarlarm standart tipleri belirlenmiştir ve bu tiplere karşılık gelen standart relatif sediment dağılım eğrileri çizilmiştir. Ayrıca hidrografik çalışmaların değerlendirilmesi sonucu drenaj alanı ve yıllık sediment birikimi arasında iyi bir ilişki kurularak ilgili eğri logaritmik kağıt üzerinde çizilmiştir.Daha sonra, Alan Artım ve Alan Azalma Metodları, bu metodların ve ayrıca drenaj alanı-yıllık oı-talama sediment eğrisinin doğruluk derecelerini belirlemek üzere uygulanmıştır. Sonuç olarak, özellikle Alan Artım Metodu olmak üzere her iki metodun mantıklı sonuçlar verdiği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESERVOIR SEDIMENTATION IN TURKEY YALCINKAYA. Fatma M. S. in Civil Eng. Supervi sior : Assoc. Prof. Dr. Mustafa GOGUS. January, 1991, 303 pages In this study, sedimentation problems of 16 dams, which are in operation in Turkey, were investigated. By evaluating the hydrographic surveys of these dams the comparisons were made between original sediment yield rates and actual resurvey values. In addition, the rate of accumulation, loss of storage and economic life of each of 16 dams were calculated. Depth versus capacity curves and relative sediment distribution curves were plotted for each of reservoir. By using these curves and rate of sediment accumulation of dead volume, active volume and above active volume, reservoirs were classified into four standart types and the standart relative sediment distribution curves corresponding to these types were plotted. Furthermore, a good relationship between drainage area and mean annual sediment inflow was found and the related curve was plotted on a log-log paper. iiiThen, Area Increment Method and Empirical Area Reduction Method were applied to determine the applicability of these methods and also drainage area-mean annual sediment inflow curve. As a result, it can be said that, both methods give very reasonable results, especially the results obtained from Area Increment Method are better than Empirical Area Reduction Method. Key words :Reservoir sedimentation, sediment yield rate, empirical methods. Science Code : 624. 02. 01. IV