Fiber optik kablo üretim tekniklerinin incelenmesi
Researching the fabrication techniques of optical fiber cables
- Tez No: 128228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber optik, fiber üretimi, fiber optik kablo üretim teknikleri, Fiber optics, fiber fabrication, fabrication methods of the optical fiber cables
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
V ÖZET Bu çalışmada, fiber optik kabloların yapısı, çalışma prensibi, çeşitli özellikleri ve üretimi hakkında bilgi vermek amaçlanmaktadır. Fiber optik teknolojisinin tarihsel gelişiminden bahsedildikten sonra, temel optik kuralları ve ışığın yapısı da anlatılmıştır. Daha sonra optik fiberlerin temel yapısı, türleri, optik ve mekaniksel özellikleri ve çeşitli uygulama alanları incelenmiştir. Fiber üretiminde kullanılan malzemeler ve bu malzemelerden hangi tür fiberler yapıldığı anlatılmış, sonra fiber üretmek için kullanılan yöntemler tek tek ele alınmıştır. Son olarak değişik uygulamalar için kullanılan fiberlerin kablolanması ve kablo yapısı içerisinde hangi malzemelerin, ne amaçlı olarak kullanıldığı anlatılmıştır. AdemÜKTE
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, giving information about structure, working principle, various characteristics and fabrication of the optical fiber cables is aimed. After mentioning the historical development of the fiber optics technology, basic optical laws and structure of light are also explained. Afterwards, basic structure, types, optical and mechanical characteristics and various applications of the optical fibers are examined. The materials that are used in the fabrication of the optical fibers and which types of fibers are made from these materials are explained, and then the methods which are used to produce optical fibers are considered one by one. Finally cabling of the fibers that are being used in various applications and the materials that are used in cable structure and their usage purposes are explained. Adem ÜKTE