Büyük Menderes havzası'nda tarımsal ilaç kullanımı, olası çevresel etkileri ve alternatif biyolojik mücadele
The Pesticides used in the Great Meander basin, probable environmental effect and alternative biological control method
  1. Tez No: 128229
  2. Yazar: OSMAN DAŞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP KASKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, pestisit, Büyük Menderes Havzası, doğal, Biological controle, pesticide, Great Meander Basin, naturel enemy. sssss*8*
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Büyük Menderes Havzası'nda kullanılan tarımsal Haçların çeşitleri, miktarları ve çevresel etkileri incelenmiş, kimyasal mücadele yerine alternatif olarak, biyolojik mücadele yönteminin uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Türkiye genelindeki tarımsal ilaç tüketimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Denizli ve Aydın illerindeki ise Taran Ö Müdürlüklerinin verilerinden elde edilmiştir. Kimyasal mücadele kapsamında kullanılan pestisitler, ürünleri zararlılara karşı korumakta ancak, hem çevresel etkiler meydana getirmekte hem de zararlılarla mücadelede kullanılan yarara türleri olumsuz yönde etkilemektedir.Kullanılan tarımsal ilaç miktarı Türkiye genelinde durağan bir seyir izlemesine rağmen, Büyük Menderes Havzası'nda araş eğilimindedir. 1999 yılının verilerine göre Türkiye genelinde kullanılan tarımsal ilacın yaklaşık %9,4'ü Büyük Menderes Havzası'nda kullanılmaktadır. Büyük Menderes Havzası'nın Türkiye yüzölçümünün %3.2'si büyüklüğünde olduğu göz önüne alınırsa havzada birim alana düşen tarımsal ilaç miktarı Türkiye ortalamasından daha yüksektir. Büyük Menderes Havzası'nda, endüstriyel bitki zararlıları başta olmak üzere, bağlardaki, meyvelerdeki ve zeytinliklerdeki zararlılara karşı biyolojik mücadele olanaklarının mevcut olduğu tespit edilmiştir. Zararlıları kontrol altına almadaki etkinlikleri oldukça yüksek olan, Coccinellidae, Braconidae, Aphelinidae, Miridae, Ichneumonidae, Chrysopidae ve Kabidae familyalarının birçok türü havzada mevcuttur. Kimyasal mücadele ilaçlamam yerine biyolojik mücadelenin uygulanması, tarımsal ilaç kullanımında düşüş sağlayacağı için hem ekonomik olarak kazanç sağlanacak hem de tarımsal ilaçların olası çevresel etkileri azaltılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTARCT In this work the kinds, amount and the enviromental effects of the pestisides used in the Great Meander Basin were examinated and possibilitiesof biological control method of pest controle as an altarnative to the chemical control method was considered. Amount of pesticides consumed in Turkey were received from The Ministry of Agriculture and Village Affairs and amount of pesticides consumed in Denizli and Aydın were received from the city offices of agriculture. The pesticides used in chemical controle protect the crops from pest but at the sometime they product harmful effect on the enviroment and useful species. Although the amount of pesticides used in Turkey is constant, it has tendency of increasing in Great Meander Basin. According to the data of 1999, %9,4 pesticide consumed in Turkey is used in Great Meander Basin. If we consider that the area of Great Meander Basin makes up %3.2 of the area is higher than average of Turkey. In Great Meander Basin the possibility of biological controle methods in wine yards, olive yards and fruit gardens was seen. Many species of Coccinellidae, Braconidae, Aphelinidae, Miridae, Ichneumomdae, Chrysopidae and Nabidae families are highly effective in pest controle. The application of biological controle instead of chemical controle will be economicly because of the decrease in the use of pesticides and also decrease enviromental effect.