CNC tornalama işlemlerinde kesme parametrelerinin bulanık mantık ile belirlenmesi
Cutting condition determination for CNC turning operations using fuzzy logic
  1. Tez No: 128303
  2. Yazar: SİNAN İLKAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş. ABDURRAHMAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tornalama, Bulanık Mantık, Kesme Parametreleri, Turning, Fuzzy Logic, Cutting Parameters
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Bu çalışmada CNC Tornalama işlemlerinde; kesilecek malzeme, kesici takım malzemesi ve kullanılan takım tezgahı gücüne göre, kesme parametrelerinin Bulanık Mantık metodu ile en iyileştirilmesi yapılmıştır. Tornalama işlemleri için gerekli olan kesme parametreleri uzman görüş, bu zamana kadar yapılan teorik ve deneysel çalışmalardan elde edilen bilgiler kullanılarak Bulanık Mantık metoduyla belirlenmiştir. İşlenecek malzemelerin fiziksel özellikleri ve kesici takım malzemelerinin sertlik değerleri, takım tezgahlarının gücü ve parça işleme zamanı kesme parametrelerinin Bulanık Mantık belirlenmesinde kullanılan model için sınırlayıcı parametreler olarak kabul edilmiştir. En iyileştirilme için hazırlanan kurallar ve sınırlayıcı veriler işlenebilirlik dikkate alınarak yapılmıştır. Çalışma sonunda oluşturulan bulanık mantık modeliyle değişik işleme şartları için belirlenen kesme parametreleri daha önceki çalışmalarla kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In the study, cutting parameters was made with Fuzzy Logic method at CNC turning Process which according to cutting material, cutting tool material and using machine power. Necessary cutting parameter for turning process has been determined by the Fuzzy Logic method with using theriocal and experimental knowledges. Phisical properties and tool hardnees is Fuzzy field according to the machine power and machining time. Optimum rule base of Fuzzy system is obtain from machining parameters. At the end of the studies output of Fuzzy system which is variable machining conditions are compared with known cutting parameters.