Doğalgaz ile elektrik enerjisi üretimi ve ekonomik analizi
Electrical energy production with natural gas and economical analysis
  1. Tez No: 128316
  2. Yazar: KADİR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kombine çevrim, enerji
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Günümüzde gerek nüfus artışı gerekse doğal kaynaklatın kısıtlı oluşu nedeniyle dünya üzerinde genel bir sorun oluşturmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar özellikle üç unsurun göz önünde bulundurulması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bunlar sırasıyla; üretilen enerjisinin ekonomik olması, çevreye en az seviyede zarar vermesi ve uzun vadede enerji açığını karşılayabilmesidir. Kombine çevrim santralları, oldukça yüksek verimler elde edilebilir' sistemler olduğu için ve kullanılan yakıt açısından da çevresel etkilerinin kontrol edilebilir olması açısından günümüzde oldukça değer kazanmıştır. Genel anlamda kombine çevrim terimi,gaz türbin çevrimi ve buhar çevriminin bir sistem içine alınarak birbirini tamamlayıcı şekilde çalıştırılmasını ifade etmektedir.Bu anlamda kombine çevrim sistemlerinin ana üniteleri gaz türbini, atık ısı kazam ve buhar türbini olmaktadır Bu çalışmada, mevcut elektrik üretim santralları çevresel etkileri ve bu sorunların giderilme yöntemleri belirtilmiştir. Ayrıca Kombine Çevrim Santraîlannin avantajları ile mevcut buhar kazan / türbin ünitelerinin Kombine Çevrime dönüştürülmesi de dahil olmak üzere, çeşitli kombine çevrim uygulamaları anlatılıp, optimum şartlarda bir Kombine Çevrim Santralı tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Nowadays, the increasing of population and to being restricted of the natural fountains make a general problem on all over the world. The studies about this subject have shown especially three important substances. According to circumtanses these are: The produced energy must be economic, it must be at least harmful for environmental and it must encounter the open space of energy at long date. Because of the combined cycle santralls are the systems which can be have at high produces and about the used fuel, about the effects to evironment those can be controlled are giving more importance to the combined cycles santralls on nowadays. Generally the term, combined cycle, means the working together of the gas türbin cycle and the cycle of steam as complementary for each other. For this, the main units of the systems of combined cycles are gas türbin, churn heat cauldron and steam türbin. In this study, the electric producer santralls, the effect of of this santralls on enviroment and the solutions of problems have been explained.Also the advantages of combined cycle santralls and transformation of the steam cauldroun turbins to the combined cycle are explained at the same time and a combined cycle santral has been planned in optimum conditions. The key words: Combine cycle, energy. - Iv