Farklı zemin özelliklerine göre uygulanan derin temeller
Deep foundations which applied according to different ground qualities
  1. Tez No: 128324
  2. Yazar: GÜRKAN YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ground, Stake Foundation, Boring ^rriMfcURiiui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET İnşa edilecek yapıda, zemine iletilecek olan yapı yükünün zemin tarafından taşınabilmesi için, yüzeye yakın olan zemin tabakalarında göçme veya aşın derecede oturma olmaması gerekir. Zemin yapısının istenilen sağlamlığa sahip olmaması yüzeysel temel yapılmasına imkan vermeyeceğinden derin temel yapılması tercih edilir. Kazık temellerin projelendirilmesinde de zemin oturmasına karşı bir güvenliğin bulunduğu ve servis yüklerinin meydana getireceği oturmaların kabul edilebilir bir sınır değer içerisinde olduğu gösterilmelidir. Kazık temeller gerçek olarak, yapı yüklerini zemindeki sağlam derin tabakalara taşımak amacı ile yapılan bir derin temel çeşidi olup, kazık çeşitleri ve kazıkların çakım yöntemleri göz önünde tutularak, zemin ve yapı cinsine göre en uygun kazık türü ve kazık çakımı seçilmelidir. Kazık seçimi yapılmasındaki en etkin rol zemin cinsine bağlıdır. Kazık çeşitlerinin fazla olması dolayısıyla kazık imalatının ekonomikliği, üretim hızlılığı ve yüksek kaliteli olmasına önem verilmektedir. Bu araştırmada, kazık temeller ile yapılan temel bilgileri toplu halde sunulmaktadır. Elde edilen bilgiler mümkün olduğunca, doğrudan kullanılabilecek biçimde belirlenmiş ve teorik olarak genişletilmiştir. Böylece kazık temellerin projelendirilmesi ve yapımı ile ilgili olarak bir çalışma meydana getirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Zemin, Kazık Temel, Sondaj
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In building to be constructed, in order to carry the heavy of building by ground which is conducted to ground, it must not be migration or overdegree seat in ground layers near surface. Deep foundation is preferred as it is not allowed to make superficial foundation, by ground characteristic does not have desired strength. In stake foundation projects, it must be shown that there is a security to ground seat and the seats caused by service heavy are in acceptable border. In real, stake foundation is a kind of deep foundation that carries heavy of building into deep strong layers in the soil, considering stake of kinds and lightning methods of stake, the most suitable kind of stake and lightning of stake must be chosen according to ground and building. The must effective role in selection of stake depends on kind of ground. Because of kind of stakes are variable, economy and speed of the production of stake and its high quality are important. In this study, foundation knowledge made by stake foundation are presented in global. Obtained knowledge are determined to use as much as possible directly and expanded theorically. Thus, a study on projection and making of stake foundation is tried to bring into existence.