Isparta yöresinde üretilen bimsblokların tarımsal yapılarda blok elemanı olarak kullanılma olanaklarının araştırılması
Investigation on usage possibilities of bimsblock produced from Isparta region as a structural element for the agricultural structure
  1. Tez No: 128325
  2. Yazar: HAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KADAYIFÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal yapılar, Blok elemanları, Bimsblok, Agricultural structures, Block elements, Pumice blocks
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET İsparta ve çevresindeki tarımsal yapılarda tek tip beton briket ve gaz beton ile 4 tip düşey delikli hafif fabrika tuğlaları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kullanılan bu malzemelerin birim hacim ağırlıkları, basınç dayanımları, su emme yüzdeleri gibi fiziksel özellikleri ile dayanım kalite faktörleri ve birim alan maliyetleri saptanarak birbirlerine olan üstünlükleri belirlenmeye çalışılmış, İsparta yöresinde üretilen bimsbloklann blok elemanı olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Sonuçta, eğer yapıdaki duvarlar taşıyıcı nitelikte değilse hem birim ağırlıkça en düşük, hem de yöre koşullarında en ucuza temin edilebilen el yapımı bims bloklardan EBB1 in kullanılması, eğer duvarlar taşıyıcı nitelikte ise basınç dayanımı en yüksek, birim ağırlığı oldukça düşük ve diğer malzemelere oranla maliyeti çok yüksek olmayan fabrika yapımı bims bloklardan FBB4 tipinin yöredeki tarımsal yapılarda blok elemanı olarak kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Single type concrete briquettes and gas concrete, and 4 type vertical holes with light factory bricks have been using in agricultural structures in İsparta and surrounding's. In this study, it was tried to reach superiority of each other by way of determination of physical properties (unit volume weights, resistance of pressure and water absorption), endurance quality and unit area cost of using this materials. In addition, it is also investigated of using possibility of pumice blocks produced in İsparta region as block members. As a result of suggestion that, hand making pumice blocks (EBB1) which have both lowest unit weight and cheapest ensure can be used if structure's walls aren't carrier quality or factory making pumice blocks (FBB4) which have both fairly low of unit weight and not too high cost as to other materials can be used if not, as block members on agricultural structures in the region.