Metropolleşme sürecinde kent çeperlerinde gelişmeler: Ankara ve Pursaklar örneği
Developments at the urban fringes in the metropolitan cities: Ankara and Pursaklar example
  1. Tez No: 128378
  2. Yazar: KADİR HAKAN YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Metropoliten Saçaklarıma, Kent Çeperi, Kent Saçaklanması, Çeperde Dönüşüm, Devamlı Gelişme Alam, Fringes of Metropoliten Areas, Urban Fringe, Transformation On The Fringes, Permanently Development Urban Areas n ' «olar»
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Ankara Kent çeperleri üzerinde yapılan bu çalışmanın amacı, Ankara kenti özelinde çeperlerin nasıl bir gelişim ve dönüşüm yaşadığım ortaya koymaktadır. Bu kapsamda; kent çeperlerindeki gelişmenin kent makroformu, kent ekonomisi, kentin iç ve dış dinamikleri ile olan ilişkileri saptanmış, çeperler ile kentin fiziksel, demografik, ekonomik, yasal ve yönetsel süreçler arasındaki etkileme - etkilenme biçimleri ortaya konmuştur. Tüm bu sistemin aynı zamanda planlama süreci içindeki yerini ve planlamanın bu ilişkilere olan etkileri de incelenmiştir. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması sonucundan elde edilen bilgiler derlenmiş ve tez çalışmasına temel oluşturmuştur. Bunun yanı sıra yönetsel organların yürütmüş olduğu konu ile ilgili çalışmalardan dokümanlar (yasalar, yönetmelikler, haritalar, planlar) alınarak kaynak olarak yararlanılmıştır. Ayrıca konu ile ilgili olan tezler, araştırmalar incelenmiş ve faydalanılınmıştır. Kavramsal çerçevenin bu şekilde oluşturulmasından sonra Ankara kent çeperlerindeki gelişmenin örneklendiği Pursaklar Üzerinde bir alan araştırması yapılmıştır. Bu araştırmada yerinde gözlem, mülakat ve resmi kayıtlarda tarama yöntemi kullanılarak alan ile ilgili bilgiler toplanmış ve bunlar Ankara üzerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda Ankara kent çeperlerinin gelişiminin büyüme noktalarının etrafında yağ lekesi şeklinde gerçekleştiği, çeperlerde ikili yapıların oluştuğu, çeper gelişmesinin ve ekonomik dönüşümünün merkeze dayalı olduğu, uygulanan yasal ve yönetsel politikaların çeperler üzerinde belirleyici olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study on the urban fringes of Ankara is to bring up how the fringes of Ankara experience growth and conversion. In this scope, the relations between the growth of urban fringes and urban macroform, urban economy, and inner and outer dynamics of the city have been determined and bilateral influence forms of fringes and physical, demographic, economical, official and administrative processes of the city have brought up. The place of the system in the planning process and the effects of planning on this relation have also been examined. In this study, the data obtained as a result of literature scanning have been compiled and this data formed the fundementals of this thesis. The documents prepared by the administrative organisations (laws,regulations,maps,plans) have been used as a source. The thesis and researches have also been examined and benefited from. After the formation of the theoretical frame, an on-site research was made in Pursaklar that was given as an example on the growth of the fringes of Ankara. In this study, the data about the site have been collected by observation, interviews and by scanning the official documents and this data have been compared by the studies made about Ankara. As a result of this study, it has been brought up that the growth of Ankara city fringes realise as a dispersed pattern around growth areas,dual formation have been formed, the growth and economical conversion of fringes is subject to central authority, and the legitimate and administrative policies have a vital effect on the city fringes.