Modelling and steady state analysis of a fully controlled double output induction generator
Tam olarak kontrol edilebilen çift çıkışlı endüksiyon generatörünün modellenmesi ve kalıcı durum analizi
  1. Tez No: 12841
  2. Yazar: MEHMET ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Eksenli Rüzgar Türbini, Çift Çıkışlı Endüksiyon Generatörü, Değişken Hız Sabit Frekans, Sekronaltı, Senkronüstü, Vertical Axis Wind Turbine, Double-Output Induction Generator, Variable Speed Constant Frequency, Subsynchronous, Super synchronous. Scientific Code : 608.01.01 İV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde rotor bilezik uçları ile elektrik şebekesi arasına bağlı iki adet çevirgeç vasıtasıyla denetlenen değişken hızlı sabit frekanslı çift çıkışlı bir endüksiyon generatörün kalıcı durum analizi yapılmıştır. Analiz hem senkronüstü hem de senkronaltı çalışmaya karşılık gelen geniş bir rüzgar hız aralığı için yapılmıştır. Generator kontrol edilemeyen dikey eksenli bir rüzgar türbini yardımıyla sürülmektedir. Sistemin performansını ifade eden lineer olmayan diferansiyel denklem takımı elde edilmiş ve çeşitli rüzgar hızları için çözülmüştür. Sistemin çalışması türbinin değişik dişli oranları için de denenmiş ve sonuçlarına yorum getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprises the steady-steate analysis of a variable speed constant-frequency double-output induction generator equipped with two fully controlled converters cascaded between the rotor slip-ring terminals and utility grid. The analysis is made for a wide range of wind speed corresponding to both subsynchronous and supersynchronous operation modes. The generator is driven by a vertical axis wind turbine without control. A set of nonlinear differential equations describing the performance of the system is developed and solved for various wind speeds. The system performance is also studied for different gear-ratios of the turbine and the corresponding results are discussed.