Computer based structural analysis of deverbal words in Turkish
  1. Tez No: 12840
  2. Yazar: SERPİL AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. METE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Fiil soylu sözcük, yapısal çözümleme, sonek, fiil soylu kökten fiil türeten sonek, fiil soylu kökten isim türeten sonek, Deverbal word, structural analysis, suffix, suffix deriving verbs from verbal roots, suffix deriving nouns from verbal roots
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET TÜKÇE' DEKİ FİİL SOYLU SÖZCÜKLERİN BİLGİSAYARA DAYALI YAPISAL ÇÖZÜMLENMESİ AYDIN, SerpÜ Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Mete Bulut Ocak 1991, 118 sayfa Bu tez çalışmasında, Tükçe'deki fiil soylu sözcüklerin çözümlenmesi için bir yazılım geliştirilmiştir. Program kök belirleme, sonek tanıması, anlam çıkarma ve öğrenme olmak üzere dört esas üniteden oluşmaktadır. Kelimelerin çözümlenmesi için ilk üç ünite kullanılmaktadır. Dördüncü ünitenin işlevi bilinmeyen kökleri sisteme öğretmektir. Verilen bir kelimenin çözümlenmesi iki basamaktan oluşur: İlk basamakta kelimenin kökü derinliğine tarama metodu kullanılarak bulunur. Bunu yapabilmek için Kök Bankası adı verilenbir veri bankası kullanılır. Verilen kelimenin kökünün belirlenmesi mümkün değilse, öğrenme ünitesi faaliyete geçer. İkinci basamakta köke gelen sonekler bulunur. Bu işlemi yapabilmek için Sonek Bankası adı verilen başka bir veri bankası kullanılır. Kelimeyi oluşturan kök ve sonekler bulunduğunda kelimenin tanımlaması Anlam Bankası adı verilen üçüncü bir veri bankası kullanılarak belirlenir. Bunun için her sonekin meydana getirdiği anlam kaymaları Anlam Bankası'ndan çıkarılır ve bunlar kelimenin tam tanımlamasını vermek üzere uygun bir şekilde birleştirilir. Geliştirilen yazılım 97 KByte yer tutmaktadır. Veri bankaları için toplam 18 KByte kullanılmaktadır. Türkçe'de en çok kullanılan bir biçim olan iki sonekli bir sözcüğün IBM-AT uyumlu bir bilgisayarca tanınması 1.50 saniye tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER BASED STRUCTURAL ANALYSIS OF DEVERBAL WORDS IN TURKISH AYDIN, Serpü M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. Mete Bulut January 1991, 118 pages In this thesis work, a software for the structural analysis of deverbal words for Turkish language is developed. The program has four main units: Root identification, suffix recognition, meaning extraction, and learning. For the analysis of words the first three units are used. The function of the fourth unit, learning, is to teach the unknown roots to the system. The steps for the analysis of a given word are as follows: First, identify the root of the word using depth first search method. iiiFor this step, a data bank called Root Bank is used. If it is not possible to identify the root of a given word the learning unit is activated. As the second step, the suffixes affixed to the root are found. For this operation, another data bank, which is called SuffixBank, is used. Once the root and the suffixes which constitute the given word are found, the meaning of the word is determined using a third data bank, which is called Meaning Bank, To do so the meaning changes induced by each suffix is extracted from the Meaning Bank, and concatenated in a proper manner to find the overall description of the given word. For the developed software, the source code occupies 97 KBytes. For the data banks 18 KBytes are used. The analysis time of a given word with two suffixes, which is the most common usage in Turkish, is 1.50 seconds for an DBM-AT compatible computer.