Kinetic aspects of activated sludge process treating Ni (II) and Cr(VI): effect of substrate concentration and ion combinations
  1. Tez No: 12846
  2. Yazar: FİLİZ BENGÜ DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL F. GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ağır metaller, inhibisyon, stimulasyon, giriş substrat konsantrasypnu, aktif çamur3" kinetiği, kesikli kültür, adaptasyon, atıksu arıtma, heavy metals, inhibition, stimulation, influent substrate concentration, activated sludge kinetics, batch culture, acclimatization, wastewater treatment. Science
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET Ni(II) VE Cr(VI) ARITAN AKTİF ÇAMUR PROCESS KİNETİ?İ: SUBSTRAT KONSANTRASYONU VE İYON COMBINASYONLARININ ETKİLERİ Dilek, Filiz Bengü Doktora Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Şubat 1991, 234 sahi f e Ağır metallerin aktif çamur prosesi üzerindeki etkileri, oldukça anlaşılması güç ve karmaşık olması nedeniyle, henüz tam olarak çözülememiştir. Bu çalışmanın bir amacı, Ni (II) ve Cr(VI) nın aktif çamur proses kinetiği üzerindeki birlikte etkilerinin araştırılması ve bu suretle literatürdeki bir açıklığı doldurmaktır. Araştırmanın bu kısmında 5.0 mgl“1 Ni(II)+1.0 mgl”1 Cr(VI); 5.0 mgl“1 Ni(II)+50.0 mgl”1 Cr(VI); 10.0 mgl“1 N1(II)+1.0 mgl”1 Cr(VI); 10.0 mgl“1 NKID+50.0 mgl”1 Cr(VI) kombinasyonlarını ve 1300 mgl“' COD içeren sentetik atıksu besleme çözeltisi olarak kullanılmıştır. Sonuçları karşılaştırabilmek amacıyla, ilgili metal konsantrasyonlarının tek başlarına etkileriyle ilgili araştırmalarda ki çalışma şartlarına benzer şartlar sağlanmıştır. Metallerin birlikte etkilerinde rol oynayan en önemli faktörün seyrelme hızı olduğu görülmüştür. Söz konusu metal kombinasyonlarının atık arıtım kapasitesini olumsuz yönde etkilemediği gözlenmiştir. Buna karşılık, biokinetik sabitler üzerinde ki etkileri hissedilir düzeyde olmuştur. vBu çalışmanın diğer bir amacı ise, aktif çamur sistemini bütünüyle durduran dozu belirlemektir. Bu amaçla 50.0 ve 75.0 mgl”Cr(vT) konsantrasyonlarının etkileri incelenmiş ve 50.0 mgl Cr(VI)'nın aktif çamur prosesi üzerinde kısmen, 75.0 mgl“1 Cr(VI)'nın ise tamamen toksik etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmada belirlenen diğer bir hedef ise, giriş suyu substrat konsantrasyonunun Ni (II) arıtan aktif çamur prosesi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmalarda, giriş substrat konsantrasyonunun net etkisini gözleyebilmek için, biokütle konsantrasyonu, geri döngü sistemi yardımıyla, sabit tutulmuştur, iki ayrı giriş substrat konsantrasyonu (650 ve 975 mgl”1 COD) ile çalışılmış ve daha önce çalışılan 1300 mgl"' COD sonuçları ile sonuçlar karşılaştırılmıştır. Mikroorganizma üreme hızının besleme suyundaki COD konsantrasyonu azaldıkça arttığı gözlenmiştir. Son olarak, yukarda belirtilen çalışmalarda elde edilen aktif çamur kültürlerinde baskın bakteriler tayin edilmiş ve bu organizmaların kesikli kültür performansına, değişik substrat ve metal konsantrasyonlarında etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETIC ASPECTS OF ACTIVATED SLUDGE PROCESS TREATING Ni(II) AND Cr(VI): EFFECT OF SUBSTRATE CONCENTRATION AND ION COMBINATIONS Dilek, Filiz Bengü Ph.D. in Environmental Eng. Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay February 1991, 234 pages The effects of heavy metals on the activated sludge process are complex, exceedingly difficult to interpret and not well explained. One purpose of this investigation was therefore to study the combined effects of Ni (II) and Cr(VI) on the activated sludge kinetics to fill a literature gap. In this part of the study metals were added to the synthetic medium with a COD of 1300 mgl to give in the combinations of 5 mgl“1 Ni (II) and 1 mgl”1 Cr(VI); 5 mgl“1 Ni(II) and 50 mgl”1 Cr(VI); 10 mgl“1 Ni(II) and 1 mgl”1 Cr(VI); and 10 mgl“! Ni(II) and 50 mgl”1 Cr(VI) under the same operating conditions as with those of related individual metal studies; so that the results would be comparable. It was realized that the combined effects of Ni (II) and Cr(VI) on the biokinetic constants depend highly on the dilution rate of the activated sludge unit. Activated sludge performance in terms of COD removal efficiency was not adversly affected by the presence of metals in combination as compared to the single metal cases. The combination effect was more significant on the biokinetic constants. 111One other purpose of this investigations was to determine the threshold level of Cr(VT) on the activated sludge process. Effects of 50.0 and 75.0 mgl“1 Cr(VI) concentrations were studied and noticed that 50.0 mgl”1 Cr(VI) was partly toxic, whereas 75.0 mgl“' Cr(VI) was found to be completely toxic to the activated sludge process. Another purpose of this investigation was to study the effect of substrate concentration on the activated sludge kinetics in the presence of 5.0 and 10.0 mgl”' N1(II). Activated sludge unit with recycle was used during this part of the study to keep biomass concentration constant at the desired level so that the true effect of substrate concentration on toxicity of heavy metals could be evaluated. The influent COD concentrations of 975 and 650 mgl“' were maintained and the results were compared with that obtained earlier for 1300 mgl”1 COD. It was observed that the decrease in the influent strength increased the microbial growth rate in Ni(II)-treating activated sludge process. Finally, other purposes of this study were to identify the dominant bacteria in the activated sludge culture and to examine their performance also in batch culture conditions under different substrate and metal concentrations.