Fermat'ın son teoreminin uygulama alanları
Applications of Fermat's last theorem
- Tez No: 128481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL NACİ CANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fermat'nın son teoremi, Pisagor üçlüleri, Pisagor teoremi, Fermat's last theorem, Pythagorian triple, Pythagoras theorem
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada Fermat'nın son teoremi ele alınmış ve n = 3, 4, 5 ve 7 özel durumlarında yapılan ispatlar bir araya getirilmiştir, n = 2 durumunda elde edilen Pisagor üçlülerinin bulunuşu ve sayıları ile ilgili yeni sonuçlar elde edilmiştir ve bu sonuçların literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, Fermat's last theorem is considered, and the proofs of the special cases n = 3, 4, 5 and 7 are given. Some results related to the obtaining methods and the total number of Pythagorian triples at the case of n = 2 are obtained and these results are compared with the ones in the literature.