Systematics and ecology of orb-weaving spiders (Araneae;Araneidae) in Thracian part of İstanbul
İstanbul'un Trakya yakasındaki dairevi ağ ören örümceklerinin (Araneae;Araneidae) sistematik ve ekolojisi
  1. Tez No: 128526
  2. Yazar: ÜMİT KEBAPÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIK SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Araneidae Spiders Ecology Taxonomy, Araneidae Spiders Ecology Taxonomy IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
KISA ÖZET ÜMİT KEBAPÇI ŞUBAT 2002 Tez Danışmanı: Ass. Prof. Dr. Barik SALİH İSTANBUL'UN TRAKYA YAKASINDAKİ DAİREVİ AĞ ÖREN ÖRÜMCEKLERİNİN (ARANEAE; ARANEIDAE) SİSTEMATİK VE EKOLOJİSİ Kasım 1999-Kasım 20001 tarihleri arasında metropol bir şehir olan İstanbul "un Avrupa yakasındaki doğal ve şehirleşmiş bölgelerden toplanan örnekler sistematik ve ekolojik açıdan değerlendirildi. Şehirleşme etkileşimleri, fanoloji, ekoloji ve varyasyonlar tartışıldı. 13 cinse ait toplam 16 tür kaydedildi, bu cins ve türlere ait tanı anahtarları hazırlandı. 2 cins (Glyptogona Simon, 1884 and Zygiella F.O.P.- Cambridge, 1902) ve 3 tür {Glyptogona sextuberculata (Keyserling, 1863), Zygiella x-notata (Clerk, 1758), Zygiella atrica (C. L. Koch, 1845)) Türkiye için yeni kayıt olarak tespit edildiler. Ayrıca Nuctenea umbratica, Cyclosa conica ve Zilla dioclia Türkiye'nin Avrupa kısmında ilk kez kayıt edildiler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UMIT KEBAPÇI FEBRUARY 2002 Thesis Supervisor: Ass. Prof. Dr. Barik SALIH SYSTEMATICA AND ECOLOGY OF ORB-WEAVING SPIDERS (ARANEAE; ARANEIDAE) IN THRACIAN PART OF ISTANBUL The systematical and ecological observations on specimens collected between November 1999-November 2001, near urban and natural areas of European side of metropol city, Istanbul, are evaluated. Phenology, ecology, and variations of the spiders and urbanization affinities are discussed. Total of 16 species belonging to 13 genera were recorded and keys to genera and species are provided. 2 genera (Glyptogona Simon, 1884 and Zygiella F.O. P. -Cambridge, 1902) and 3 species (Glyplogona sextuberculata (Keyserling, 1863), Zygiella x-notata (Clerk, 1758), Zygiella atrica (C. L. Koch, 1845)) are new records for Turkey. Also, Nuctenea umbratica, Cyclosa conica and Zilla dioclia are new records for European Turkey.