Trabzon ili Kadıralak yaylasının turizm potansiyelinin incelenmesi
A Research on the tourism potential of the Trabzon-Kadıralak yayla
- Tez No: 128544
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER GÜLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yayla Tourism, tourism, Trabzon-Kadiralak Yayla
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRABZON İLİ KADIRALAK YAYLASI'NTN TURİZM POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ Ahmet Sırrı BEŞEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sümer GÜLEZ tcıteı&öĞRrrîBi wsmw MEBMBt Mayıs 2002, 121 sayfa İnsanların bulundukları yerlerden ayrılarak başka yerlere gitmeleri ve orada konaklayarak, tüm ihtiyaçlarım temin etmeleri turizm hareketlerini yaratmaktadır. Sanayileşmenin hızla arttığı günümüzde; bütün yıl çalışan ve yorulan insanların hafta sonlarım ve yıllık izinlerini geçirebilecekleri mekanlara ihtiyaçları vardır. Bu mekanlar, onların zihinsel ve bedensel açıdan dinlenmelerine olanak sağlayacak nitelikte olmalıdır. mÖZET (devam ediyor) Son yıllarda turizm faaliyetlerinin deniz ve denize bağlı aktiviteler üzerinde yoğunlaşması sonucu, bu mekanlar taşıma kapasitelerinin üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil kesimlerindeki ormanlık alanlarda, çevreye duyarlı olmayan turizm yatırımları hız kazanmış ve bu durum pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle turizm sektörü, yeni değerlere ihtiyaç göstermiş, bunun sonucunda bir taraftan yerel örf ve adetlere saygı gösteren diğer taraftan da çevre ve doğa korumaya önem veren bir turizm anlayışı ortaya çıkmıştır.“Yumuşak turizm”de denebilecek bu yeni anlayışın farklı yansımalarından birisi de“Yayla Turizmi”dir. Yayla olgusunun ve geleneksel yaylacılık faaliyetlerinin yayla turizmi açısından incelenmesi ve karşılaşılan sorunların irdelenmesi açısından Trabzon - Kadıralak Yaylası çalışma alam olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında, yerel yönetici ve yayla sakinleriyle yapılan görüşmeler sonucu yazılı ve sözlü bilgiler elde edilmiştir. Anket çalışmaları yapılarak sorunlar saptanmaya çalışılmış ve çözüm önerileri ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuç ve öneriler bölümünde ayrıntılı olarak açıklanan çözüm önerilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır: Doğu Karadeniz turizmi için önemli bir turizm çeşidi olan yaylacılığın ve yayla turizminin gelişmesi için çeşitli yasa ve düzenlemeler yapılmalıdır. Yaylalarda yapılacak olan her türlü altyapı ve mimari yapıların doğaya en az zarar verecek teknik ve biçimlerde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca inşaatlarda kullanılacak malzemeler, yay lalamı geleneksel malzemeleri olan taş ve ahşap ağırlıklı olmalıdır. Yaylalarda yapılacak olan belirli bir kapasitenin üzerindeki tüm tesisler için çevresel etki değerlendirmesi raporları istenerek, uygun olmayan tesislere izin verilmemelidir. IV ^5**^ÖZET (devam ediyor) Yukarıda özet olarak bahsedilmeye çalışılan önerilerin kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede dikkate alınması sonucunda yapılacak çalışmalarla, Kadıralak Yaylası'nda ve Trabzon'un diğer yaylalarında, yayla turizminde önemli ilerlemeler sağlanabilecektir. Anahtar sözcükler; Yayla turizmi, turizm, Trabzon - Kadıralak Yaylası. Bilim kodu: 502.11.01 v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE TOURISM POTENTIAL OF THE TRABZON -KABTRALAK YAYLA Ahmet Sim BEŞEL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Prof. Dr. Sümer GÜLEZ May 2002, 121 pages During leisure or free times, travel of a person from the place he lives to other place where he plans to accommodate and meets his all needs, create tourism activities. Today, industrial development and urbanisation rapidly increase all over the world. This makes people search places to spend their free times throughout weekends and on summer holidays. These mentioned places should be comfortable enough to refresh visitors physically and psychologically. vi tCABSTRACT (continued) During the last few decades coasts and the coastal resorts of Türkiye have been spoiled due to the problems of overuse. Particulary forestlands of the Aegean and the Mediterranean Sea Regions of Türkiye are still being spoiled by the non - environment-sensitive tourism investments. On the other hand, tourism industry is now trying to provide new supplies and accepting a new understanding that is more respectful to environment and people's traditional life style. In addition, this understanding, takes the nature conservation in to consideration also, In connection with this understanding, soft tourism is now getting popular. The aim of this study has been to investigate plateaus and recreation activities in respect to yayla tourism, yayla tourism which can be accepted a kind of soft tourism takes place in the mountains of plateaus. Kadiralak - Yayla, belongs to province of Trabzon, was chosen the sample research are of this study. During the research various survey methods have been used such as interviews with local managers and questionnaires with local people. All data gathered with these data collection methods have been analysed, and results have been used to find out the problems affecting the yaylas and local people and finally all findings have been used to draw a conclusion. In addition solutions and recommendations to cope with the problems of the plateaus and plateau tourism have been given. Some of recommendations can be stated as follows:. Laws and regulations about tablelands and tiie future of plateau tourism should come into force.. All kind of infrastructure and construction works should be carried out with the consideration of minimizing their impact to the nature. Additionally the materials, which are used for contraction, should be wood and stone, which are traditional construction materials of plateaus. VllABSTRACT (continued). When the numbers of construction are exceeded, environmental impact assessment reports should be asked from all investors who demand to construct any buildings. With the consideration and application of the recommendations summarized above in short or long term, an effective and environment-sensitive tourism development in Kadıralak - Yayla or the other yaylas of Trabzon can be achieved.