Robustlaştırılmış kollokasyon modeliyle yerel jeodin belirlenmesi
Local geoid determination using robustified collocation modelling
  1. Tez No: 128547
  2. Yazar: SAİT UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Least squares, Robust estimation, Outlier test, Collocation, Polynomials
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ROBUSTLAŞTIRILMIŞ KOLLOKASYON MODELİYLE YEREL JEOİDİN BELİRLENMESİ Sait UÇAR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Hakan AKÇIN Eylül 2002, 109 sayfa Uyuşumsuz ölçüleri belirlemek için çeşitli yaklaşımlar söz konusudur. Ancak bunlardan en önemlisi olan klasik uyuşumsuz ölçü testleri (Baarda' nın data- snooping, Pope' nin t testi) ve Robust yöntemleridir. En Küçük Kareler Yönteminin uyuşumsuz ölçülerin bozucu etkilerini uyuşumlular üzerine yaydığı ve uyuşumsuz ölçülere karşı duyarlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu yönteme dayalı olarak geliştirilmiş olan Baarda ve Pope testlerinin de uyuşumsuzları belirlemede, özellikle; ölçüler birden fazla uyuşumsuz içerdiği zaman, problemin yapısına bağlı olarak başarısız kaldığı durumlar gözlemlenmiştir. Böylesi durumlarda robust yöntemlerin uygulanması önerilmektedir. Ayrıca, jeodezik uygulamalarda kullanılan çeşitli analizler ise genel doğrusal hipotez testine dayanmaktadır. Dengelemenin fonksiyonel modelinin ölçülere uygun olup olmadığının araştırılması, bilinmeyen parametreler mÖZET (devam ediyor) ve bunların fonksiyonları için anlamlılık testleri, kaba hatalı (uyuşumsuz) ölçüler, dönüşümlerde kaba hatalı noktalar ya da noktalara ilişkin koordinat bileşenlerinin belirlenmesi, deformasyonların kanıtlanması vb. uygulamalarda özel hipotez testlerine göre karar verilmektedir. ı Jeodezik amaçlı fonksiyonel modellerin çözümüne ilişkin olarak; en küçük kareler yöntemine göre dengeleme, filtreleme ve prediksiyon aşamalarının birlikte uygulanarak yapıldığı işleme“kollokasyon”adı verilir ( Akçın 1998, Ergün 1993, Hekimoğlu vd. ). Kollokasyonda uygulanan dengeleme modelinin, genel dengeleme modellerinden farkı ise ölçme ve hatasının yanı sıra fonksiyonunda hatalı kabul edilerek uygulanmasıdır. Fonksiyonun bu hatasına sinyal adı verilir. Bu çalışmada; yerel jeoidin belirlenmesinde trend fonksiyonu olarak polinomlar kullanılmış, Jeoit yüksekliğinin modellenmesinde ise kollokasyon seçilmiştir. Modellemeye giren veriler için ilkin genel doğrusal hipotez testleri uygulanmış, ikinci aşamada ise robust kestiriminin çeşitli fonksiyonları kullanılarak analizler gerçekleştirilmiş, son olarak da yöntemlerin deneysel uygulamalarına ilişkin sonuç ve önerileri ele alınmıştır. Anahtar Sözcükler : En Küçük Kareler, Robust Kestirim, Klasik Uyuşumsuz Ölçü Testi, Kollokasyon, Polinomlar Bilim Kodu : 616.04.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis LOCAL GEOID DETERMINATION USING ROBUSTIFIED COLLOCATION MODELING Sait UÇAR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Hakan AKÇIN September 2002, 109 pages Diverse approaches are in use today for the elimination of outliers. However, the most important ones of these are classical outlier test criteria after Baarda's Data Snooping and Pope's x test and robust methods. It is well known that least squares estimation is affected by the outliers present in the sample set of normally distributed observations and is sensitive to the outliers. It is, therefore, argued the above approaches based on the least squares deliver unsuccessful results, especially when the data set has more than one outlier. In this case robust methods are preferred. Many analyses in geodetic applications are based on general linear hypothesis testing. Special hypothesis testing is used for fitting functional models to the observations, for the significance analysis of unknown parameters and also their functions, and for the determination of deformations.ABSTRACT (devam ediyor) Collocation consists of estimation, filtering, and prediction steps. In contrast to classical estimation model collocation treats not only the measurements stochastically but also the functional model itself. In this respect one speaks of signal. In this study polynomials representing the trend for geoid determination are used and collocation is chosen for the modeling of geoid height. First, linear hypothesis testing is applied to data. Secondly, some functions of robust estimation are utilized. Lastly, the study represents results and conclusions related to the practical applications.