Türkiye'nin Euro-Siberian (Euxine) bölgesinde doğal olarak yetişen yabani kiraz (Cerasus avium (L. ) Moench)'ın morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri
The Morphological, anatomical and palynological characteristics of wild cherry (Cerasus avium (L. ) Moench) growing naturally in the Euro-Siberian (Euxine) area of Turkey
- Tez No: 128548
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN SARIBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cerasus avium (L.) Moench, Odun Anatomisi, Morfoloji, Polen, Cerasus avium (L.) Moench, Wood Anatomy, Morphology, Pollen
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'NİN EURO-SİBERİAN (EUXİNE) BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN YABANİ KİRAZ (Cerasus avium (L.) Moench)'lN MORFOLOJİK, ANATOMİK VE PALİNOLOJİK ÖZELLİKLERİ Barbaros YAMAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Metin SARJBAŞ Temmuz 2002, 133 sayfa Bu araştırmada; ormanlarımızın tali ağaçlarından sayılan fakat odunlarının üstün niteliklerinden dolayı ekonomik değeri bulunan Yabani Kiraz (Cerasus avlum (L.) Moench)'ın dış ve iç morfolojik özelikleri incelenmiştir. Araştırma için gerekli materyaller Euro- Siberian fitocoğrafik bölgenin Euxine kısmındaki ağaçlardan temin edilmiştir. Odunun anatomik özeliklerinin rakım ile gösterdiği değişimi belirlemek amacıyla; odun materyalleri bu bölgenin farklı lokalite ve yükseltilerinde bulunan 25 farklı örnek ağaçtan alınmıştır. Odun anatomisi yaraşıra türün dış morfolojisi (tomurcuk, sürgün, yaprak, çiçek, meyve, tohum ve kabuk özelikleri), yaprak anatomisi ve polen özelikleri de araştırılmıştır. Odunun anatomik elemanlarından traheler, özışınları, lifler, odun paranşimi ayrıntılı biçimde incelenerek, trahelerin odundaki konumlanışı, trahe grupları, 111ÖZET (devam ediyor) trahe teğet ve radyal çaplan, trahe hücre uzunluğu, 1 mm2'deki trahe sayısı, trahelerin oduna katılma yüzdesi, perforasyon tablası, trahe-trahe ve trahe- paranşim hücresi karşılaşma yeri geçitleri ve trahelerdeki helikal kalınlaşmalar, özışınlarının tipi, maksimal yüksekliği ve genişliği, 1 mm' deki sayısı ve oduna katılma yüzdesi, lif boyutları (lif uzunluğu ve genişliği, lumen çapı, çeper kalınlığı) ile lif oranlan ve odun paranşimi hakkında kantitatif ve kalitatif bilgiler elde edilmiştir. İncelenen türün, ekolojik odun anatomisi kapsamında“vulnerability”ve“mesomorphy”değerleri saptanmıştır. Bu bölgede Cerasus avium (L.) Moench'in“Mesomorphy”oranı ortalama 175,19 olarak tespit edilmiştir. Bu oran yükseltiye göre değişmektedir. Rakım ile“mesomorphy”oranı arasında anlamlı negatif bir korelasyon bulunmaktadır. Rakım arttıkça odunda trahe çaplan daralmakta ancak birim alandaki trahe sayısı artmaktadır. Yüksek mıntıkalarda bulunan Yabani Kiraz odunlarında alçak mıntıkalarda bulunanlara göre, trahe çaplan daha dar, ancak birim alandaki trahe sayısı daha fazladır. Yabani Kirazlarda yapraklar; asimetrik heterojen mezofile sahiptir ve hipostomatik tipdedir. Yaprak alt yüzeyinde mm2,de 208 adet stoma bulunur. Stomalar anomositiktir. Yaprak kesitlerinde en dikkat çekici özelik; damarlar boyunca yoğun olarak bulunan druz ve prizmatik kristallerdir. Söz konusu kristaller petiyol kesitlerinde de yoğun olarak bulunmaktadır. Cerasus avium (L.) Moench'de polen tipi tricolporatae, polen şekli ise suboblata- oblata, ornemantasyon belirgin striateae' dır. Polenin polar ekseni (P); 32,06- 32,60 um., ekvatoriyal çapı (E) ise 42,06-43,89 um. olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL AND PALYNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF WELD CHERRY (Cerasus avium (L.) Moench.) GROWING NATURALLY IN THE EURO-SIBERIAN (EUXINE) AREA OF TURKEY Barbaros YAMAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Botany Thesis Advisor: Prof. Dr. Metin SAREBAŞ July 2002, 133 pages In this study, the morphological, anatomical and palynological characteristics of Wild Cherry {Cerasus avium (L.) Moench), which is one of secondary species in Turkey Forests but it has economic importance owing to wood of high quality, were investigated in detail. To determine the relations between wood and altitude, the wood specimens were taken from different localities and altitude in the Euxine area. The quantitative and qualitative data related to wood anatomy of this species (growth ring-porosity, vessel diameter, vessel element length, number of vessel per mm2, vessel wall thickenings, percentage of solitary vessel, number of vessel per group, perforation plate, ray type, ray width and height, number of ray per mm, axial parenchyma,.tf^SK**.$ABSTRACT (continued) crystals and traumatic gum ducts in some specimens, fiber dimensions and ratio) were gathered by means of wood sections and macerations. In addition to these; mesomorphy ratio of this species in the Euxine area was determined based on tangential vessel diameter, the number of vessel per mm2 and vessel element length. The mean mesomorphy ratio of wild cherry in this area is 175,19. According to correlation analysis, mesomorphy ratio is significantly negative correlated with altitude. While the diameter of vessels is narrower, vessels per mm2 are more numerous for wild cherry from low to high altitude in this area. On the other hand the exterior morphology (bud, shoot, leaf, fruit, seed and bark morphology), leaf anatomy and pollen morhology of this species were investigated too. The leaves of wild cherry have asimetrical heterogeneus mesophyll (bifacial). The only lower surface of wild cherry's leaves are there stomata. The mean number of stomata per mm2 is 208. Along veins in the leaves of wild cherry are there a lot of crystals. Pollen type of wild cherry is tricolporate and pollen shape is suboblata-oblata. The sculpture of pollen is striate. Polar axis (P) is 32,06-32,60 urn. Ekvatorial diameter (E) is 42,06-43,89 urn.