Kurum kimliği ve mekansal standartlaşma
Corporate identity and spatial standardization
- Tez No: 128561
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kurum kimliği, görsel kimlik, mimari kimlik, mekansal standartlaşma ıx, Corporate identity, visual identity, architectural identity, spatial standardization
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Endüstri devrimi sonrasında, ticari yaşamın başlaması ile birlikte kurumlar, diğerlerinden farklılaşmak ve birinci tercih olabilmek için, kendilerini bir kimlik ile ifade etme yoluna gitmişlerdir. Çünkü kurumsal kimlik, bir kuruluşun kim olduğunun, ne yaptığının ve nerede yaptığının görsel ve davranışsal ifadesidir. Kurumsal kimlik çalışmalarına gereken önemin verilmesi, Türkiye'de yaklaşık son 10 yıllık süreçte hız kazanmıştır. Profesyonel anlamda deneyim, birikim ve kaynak sayısı az olmakla birlikte, bu yönde gereken bilinç ve talep oluşmaya başlamıştır. Çalışmada öncelikle kurumsal kimlik kavramı ortaya konmuş, yapılan, önemi, Türkiye ve Dünya' daki tarihsel gelişimi dört dönemde incelenmiştir. Kurum kimliği program yönetiminin amaçları ve yöntemleri irdelenmiş; zaman, maliyet ve risk yönetimi kavramları kurum kimliği yönetimi ile ilişkilendirilmiştir. Görsel kimlik, kurumu yansıtan logo, tüm reklam ve halkla ilişkiler malzemeleri, şirket araçları, tabelalar, showroomlar, ofis binaları gibi pek çok konuyu kapsamaktadır. Sembolizm ve göstergebilim kavramları incelenerek, kurum kimliği ile olan ilişkisi aktarılmaya çalışılmıştır. Bir kuruluşu en iyi şekilde ortaya koyan, tanıtan görsel kimliği ile bütünleşmiş mimari kimliğidir. Görsel kimliğin mimari kimliğe yansıttığı standartlar belirlenmiş ve bu standartlar doğrultusunda, iç mekan ve cephe bileşenleri ile mekan imajının nasıl yaratıldığı araştırılmış, dönemleri ve ifade tarzları ile ön plana çıkan mimari kimlik uygulamalarına yer verilmiştir. Son olarak Türkiye'de beyaz eşya sektöründe gerçekleştirdiği çağdaş, modern ve marka imajım en iyi şekilde yansıtan kimlik çalışması ile, BOSCH firmasının kurum kimliği programı incelenmiş, 1300 bayisini dahil ettiği dekorasyon çalışması kapsamında mekan kimliğinin ortaya konuş biçimi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Increase of commercial activities after the industrial revolution led enterprises to develop corporate identity in order to differentiate themselves and to increase their preferability. Because, corporate identity is both the visual and attitudal expression of the history of the company as well as the type of the work it does. Corporate identity creation has gained speed in the last 10 years in Turkey. Although, professional experience is low, necessary awareness and demand has started to develop. In this study, the structure, importance and the evalution of corporte identity both in Turkey and through the world has been investigated in four different periods. The aims and methods program management has been studied deeply and time, cost and risk management concepts have been explained in relation to the corporate identity. Visual identity covers the symbol, advertisements, other public relation tools, signs, service vehicles, showrooms and office buildings of the company. Concepts of symbolism and semiology have been investigated and the relationship of above mentioned concepts with the corporate identity have been introduced. The most important factor in the perception of the company is its architectural identity that is tied to its visual identity. The contribution of visual identity to the architectural identity has been investigated. It has been studied how the image of the place has been created in relation to the indoor-outdoor composition and the best corporate identity applications in different periods and styles have been presented. Finally, Bosch's corporate identity program that reflects its brand image has been examined, the way its corporate identity has been introduced into the redecoration process of its 1300 dealers have been researched.