Binalardaki değerli ekipmanların sismik titreşimlerden korunması
Seismic protection of valuable equipments in buildings
  1. Tez No: 128593
  2. Yazar: HASAN KORUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. FARUK YÜKSELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ekipman, sismik, izolasyon, çelik halat, binalar w, equipment, seismic, isolation, wire rope, buildings xu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Çelik halat izolatörler, askeri donanım ve endüstriyel makinelerin şok ve titreşim izolasyonlarında oldukça fazla uygulama imkanı bulmuştur. Bu tez çalışmasında, bu araçların, binalardaki değerli ekipmanların sismik açıdan korunmaları bakımından kullanılabilirlikleri incelenmiştir. İnceleme, New York - Buffalo Eyalet Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi öğretim üyelerinden G.F.Demetriades, M.C.Constantinou ve A.M.Reinhorn'un, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde (National Center for Earthquake Engineering Research) yaptıkları deneysel çalışmalara dayanmaktadır. Taşınacak ekipmanın çelik halat izolatörler üzerine yerleştirilmeleri ve sismik hareket sonucu çelik halat izolatörlerin sergiledikleri davranışların deneysel ve analitik sonuçlan sunulmuştur. Çelik halat izolatörlerin rijit konfigürasyonlarda kullanılmasının, diğer yerleştirme metotlarına kıyasla, ekipmanın sismik cevabını iyileştirdiği tespit edilmiştir. Demetriades, Constantinou ve Reinhorn tarafından, çelik halat izolatörlerin hîsteretik davranışlarını açıklayan matematiksel modeller geliştirilmiş, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde yapılan deneylerle de bu modellerin doğrulukları saptanmıştır. Sismik cevabın analitik tahminlerinin deney sonuçlan ile iyi bir uyum gösterdiği ispatlanmıştır. Demetriades, Constantinou ve Reinhorn'un yaptıkları bu çalışmalara ilave olarak, analitik çözüm için, nümerik analiz metodları kullanılarak yeni bir yaklaşım yapılmış, elde edilen sonuçlar, deneysel ve analitik sonuçlarla karşılaştırılmış ve bu sonuçlarla iyi bir uyum sergiledikleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wire rope isolators have found numerous applications in the shock and vibration isolation of military hardware and industrial machinery. Tn this study, the usefulness of these devices for seismic protection of equipment in buildings is investigated. The investigation depends on the experimental studies of G.F.Demetriades, M.C.Constantinou and A.M.Reinhom at National Center for Earthquake Engineering Research - State University of New York at Buffalo. Installation methods of entirely supporting equipment on wire rope isolators are experimentally and analytically studied. Tt is found that the use of wire rope isolators in stiff configurations may substantially improve the seismic response of equipment in comparison to other installation methods. Mathematical methods for describing the hysteretic behavior of wire rope isolators are developed by Demetriades, Constantinou and Reinhorn and experimentally calibrated and verified at National Center for Earthquake Engineering Research. Analytical predictions of seismic response are shown to be in good accord with experimental results. Tn addition to the studies of Demetriades, Constantinou and Reinhorn, in this study, a new approach is made by using numerical analysis methods for analytical solutions, and these solutions are compared with the experimental and analytical results, and is shown to be in good accord with these results.