Moda'da hristiyan dini yapıları
Christian religious buildings in Moda
  1. Tez No: 128610
  2. Yazar: FUNDA KARABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Levanten, Kilise, Moda - Kadıköy, Neo-Barok vıı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Antik çağlardan günümüze kadar coğrafi, politik, ekonomik ve dinsel açıdan bakıldığında İstanbul ayrıcalıklı bir kent olmuştur. Bizans döneminden itibaren kent, tarihsel gelişim süreci boyunca sosyo-kültürel renklilik ve çeşitliliği içinde barındırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kentteki sosyo-kültürel mozaiğinin en zengin olduğu süreç; Tanzimat' in ilanından Cumhuriyet' in ilk yıllarına kadar olan süredir. Bu dönemde yabancılara tanınan ayrıcalıklarla, çok sayıda Avrupa' linin kente gelerek yerleşmesi ve kısa sürede sermaye ve mülk sahibi olmalarına yol açmıştır. Yeni oluşan bu zengin sınıf, ihtiyaçtan doğan dinsel, eğitsel ve sosyal işleve sahip yapıların inşasım desteklemişlerdir. Genel olarak İstanbul' da ki Hıristiyan Dini Yapıların tanıtılması amacı ile Tanzimat' tan sonra inşa edilen ve günümüzde de mevcut ve ibadete açık olan tüm kiliseler saptanmıştır. Bu kiliselerin otuzüç adedi katalog kapsamına alınmış, yapıların tarihi ve mimari özelliklerini incelenmiş ve plan, cephe tipolojileri hazırlanarak karşılaştırma yapılmıştır. 19.yüzyılda kentin fiziksel yapısını etkileyen diğer önemli gelişmede ulaşım imkanının kolaylaşmasıdır. Galata-Pera olarak bilinen Levanten' lerin yerleşim bölgeleri bu dönemden sonra Batı' da Yeşilköy, Bakırköy, Kumkapı, Yedikule, Doğu' da ise Kadıköy, Moda, Fenerbahçe, Haydarpaşa ve Adalar olarak gelişme göstermiştir. Bu bölgelerden Moda semti seçilerek bölgenin tarihsel gelişimi, mimari ve sosyal değişimi ve fiziksel olarak nasıl biçimlendiği ele alınmıştır, incelenmesi amaçlanmıştır. Tek yapı olarak L' Assumption Fransız Kilisesi mimari açıdan araştırılıp, değerlendirilerek yapının mekansal, yapısal, cephe ve bezeme özellikleri ile ele alınmış, rölöveleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the geographical, political, economical and religious perspective, Istanbul had become a very unique city, starting from antic period up to date. The city embraced socio-cultural mosaic all through its historical development, mainly starting from the Byzantine period on wards. Ottoman period was the phase where the socio-cultural mosaic reached it's utmost variety, especially starting from Tanzimat (Political Reformation) period until the first few years of Turkish Republic period. During this period, a plenty of government policy that gives certain privileges to the foreigners. This new capitalist group had supported the construction of religious, educational and social buildings, which were their basic needs for living. All churches located in Istanbul constructed after the Reforms made in Ottoman Empire and are still open to worship have been designated in order to introdsce the buildings of Christianity. Thirty-three of those churches were included in the catalog. The history and architectural characteristics of the buildings were observed and the plans with the front typography have been prepared to be compared with each-other. Another important development effecting the city's physical profile in 19 th century was the improved opportunities of transportation. Galata-Pera, know as the centre of population for the Levantine's, changed to Yeşilköy, Bakırköy, Kumkapı, Yedikule in the west, Kadıköy Moda, Fenerbahçe, Haydarpaşa and the islands in the east. Moda has been chosen among those areas and its historical development, architectural, social, physical changings were examined. As a single monument“L' Assumption”the French church and its architectural, structural, decorative and figurative characteristics have been observed. Its Rölöves have been prepared. Keywords :Tanzimat (Politikal Reformation), Levantine, Church, Moda-Kadıköy, Neo- Baroque VHl