Türkiye'de sanayi yapılarının yapısal analizi: Model alan Bursa bölgesi
Structural analysis of industrial buildings in Turkey: Model area Bursa region
- Tez No: 128609
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAYÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Yapısı, Yapısal Sorun, Yapısal Kriterler, Yapı Güvenliği, Yapısal Konfor, Industrial building, Structural Problem, Structural Criteria, Building Safety, Building Comfort
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Günümüzdeki ekonomik koşulların zorluğu, sanayiinin öneminin gün geçtikçe artmasına neden olmuştur. Sanayii barındırmak ve ona en verimli şekilde hizmet etmek için kurulan sanayi yapıları, yeni yapım teknikerinin mimariye uygulandığı en önemli alanlardan biridir ve inşaat teknolojisinin gelişmişliğini temsil eder. Bu tezin amacı sanayi yapılarında, üretimin aksamasına, çalışma standartlarının ve iş veriminin düşmesine yol açan yapısal sorunları belirlemektir. Bu çerçevede, sanayi ve sanayi yapılarının gelişim süreçleri, yapısal kriterler ve model alan Bursa bölgesinde konusunda uzman, mimari açıdan nitelikli sanayi yapıları incelenmiştir. Model alanda yapılan çalışmalar, sanayi yapılarında taşıyıcı sistemler, yapısal öğeler, yapısal konfor, yangın ve deprem güvenliği konularını içermektedir. Yapılan incelemeler ışığında belirlenen yapısal sorunların oluşum nedenleri ve çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak incelenen sanayi yapılarında yapısallık açısından büyük planlama, tasarım ve yapım problemlerine rastlanmamakla birlikte genelde düşük maliyetler düşünülmesinden ve yanlış malzeme seçiminden kaynaklanan bazı yapısal sorunlar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Todays difficult economical conditions cause the importance of industry to increase. To shelter and serve the industry in a most efficient way is the aim to establish the industrial buildings in which new construction techniques are applied to architecture in order to represent the improvement of construction technology. The aim of this research work is to determine the structural problems, which obstructs the production, lowers the work efficiency and standarts in industrial buildings. İn this respect, industry and industrial building's improvement process, structural criteria and some specilized industrial buildings with eligible architecrural features in model area Bursa region has been examined. The work made in the model area includes the structural systems, structural components, comfort, fire and earthquake safety topics. In this research, the causes of the srtuctural problems has been identified and solutions to these problems has been presented. As a conclusion, no major structural problems in planning, design and construction has been encountered in industrial buildings. Beside that some minor structural problems caused by low cost aim and wrong material selection has been observed in these buildings.