İnteraktif programlama ile çok tesirli evaporatör tasarımı
Multiple effect evaporator design by interactive programming
  1. Tez No: 128637
  2. Yazar: OKTAY ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Evaporator tasannu, tek tesirli, çok tesirli, buharlaşma, interaktif programlama. xıı, Evaporator design, single effect, multiple effect, evaporation, interactive programming. xui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışma, özellikle çok tesirli evaporator tasarımında kimya mühendisliği lisans derslerinde karşılaşılan değişik problemler göz önüne alınarak tasarlanmış ve bu konu ile ilgili tüm hesaplama yolları bilgisayar ortamına taşınarak EVAP_DESIGN 1.0 programı geliştirilmiştir. Ayrıca konunun bütünlüğünün sağlanması amacıyla; tasarımı etkileyen önemli faktörler, başlıca evaporator tipleri ve çok tesirli evaporatörlerde kullanılan besleme yöntemleri ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. EVAP_DESIGN 1.0 programı hazırlanmasında WINDOWS 'un görselliğinden faydalanmak amacıyla ve programın kullanıcı tarafından da daha kolay bir şekilde kullanılması amacıyla Visual Basic 6.0 programlama dili kullanılmıştır. Program, evaporator sistemlerinde kullanılması muhtemel olan tüm besleme yöntemlerini içeren hesaplama yolları kullanılarak geliştirilmiş ve sonuçlar belirtilmiştir. Programdan elde edilen sonuçların örnek problemlerdeki sonuçlara son derecede yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been designed considering the various problems which occured in designing multiple effect evaparators in chemical engineering graduate lectures. All related calculation methods have been taken into the computer environment and EVAPJDESIGN 1.0 program has been developed. Besides this, in order to conceptualize the whole subject, important factors affecting the design, the most common evaparator types and feeding methods used in multiple effect evaparators have been explained in detail. In coding EVAP_DESIGN 1.0 program, in order to utilize graphical user interface of WINDOWS and in order to make it easier for the user, Visual Basic 6.0 programming language has been used. The program has been developed using calculation methods including all possible feeding methods and the results have been declared. It has been seen that the results of the program are very close to the results in the examples.