Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'de yaz ve kış klimasında uygulama alanlarının belirlenmesi
Determining application areas on summer and winter air conditioner of renewable energy resources in Turkey
- Tez No: 128649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, absorbsiyonlu soğutma
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yenilenebilir enerji kaynakları, temiz olmalarından ve fosil yakıtların hızla tükenmekte olmasından dolayı günümüzde fosil yakıtlara bir alternatif oluşturmaktadırlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve jeotermal enerjinin ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılma alanları incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizdeki enerji potansiyelleri incelenmiş ve soğutma sistemlerinden özellikle absorbsiyonlu soğutma sistemi üzerinde durulmuş, LiBr-H20 sisteminin komponentleri incelenip logaritmik sıcaklık farkı metoduyla boyutlandırmaları yapılmıştır. PHP ve MySQL ile hazırlanan birinci program yardımıyla, güneş enerjili LiBr-H2O absorbsiyonlu sisteminin, her şehir için ihtiyaç duyulan soğutma yüküne karşılık gerekli olacak kollektör alanı ve girilecek çalışma şartları için soğutma tesir katsayısı ve komponentlerin alanları hesaplanır. İkinci programla, şehirlerin ısıtma veya soğutma durumlarında ihtiyaç duydukları enerjiyi karşılamak için gerekli olan kollektör alanı ve çatı alanının kollektöre yeterliliği belirlenir. Bu programlara“http://unal.kilavuz.net”adresinden ulaşıp uygulamalarınızda kullanmanız mümkündür. Bu programların dışında Bursa ili için 2000-2001 yılları verilerine göre absorbsiyonlu soğutma sisteminin ihtiyaç duyduğu deponun maliyet analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Renewable energy resources constitute an alternatif to fossil fuels nowadays because of being clean and fossil fuels are exhausted rapidly. Usage area in heating and cooling systems of solar energy, wind energy and geothermal energy from renewable energy resources were examined. Energy potentials of renewable energy resources in our country were examined and particularly cooling with absorption system from cooling systems are emphasized, components of LiBr-H^O system were inspected, dimensions was done with the logarithmic heating difference method. With the help of the first program which is prepared by PHP and MySQL, collector field which will be required in response to cooling load needed for each city and coefficient of performance and fields of components for entered working conditions of LiBr-lrkO absorption system with solar energy are calculated. With the second program, being neccessary collector field and roof field's sufficiency to meet citys's needed energy in heating or cooling situations is determined. These programs can be reached from“http://unal.kilavuz.net”and is possible to be used in your applications. Apart from these programs, according to 2000-2001 data for Bursa city, cost analysis of warehouse which is needed in cooling with absorption system were done. Keywords : Renewable energy, solar energy, wind energy, geothermal energy, absorption cooling.