Foto laboratuvar arşiv bilgi sisteminin kurulması
Designing photo laboratory archives information system
- Tez No: 128663
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Hava fotoğrafı, arşiv, sistem yaklaşımı, coğrafi bilgi sistemi, arşiv bilgi sistemi, Aerial photograph, archives, system approach, geographical information system, archives information system. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Harita Genel Komutanlığı, çeşitli amaçlarla hava fotoğrafı alımı çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmaların 1939 yılından bu yana devam eden sürekli bir faaliyet olması nedeniyle, Foto Laboratuar Şubesindeki hava fotoğrafı arşivi gün geçtikçe büyümekte ve bu arşivi verimli bir şekilde kontrol ederek değerlendirebilmek zorlaşmaktadır. Buna bağlı olarak, bilimsel ve aynı zamanda tarihi değere sahip olan bu fotoğrafların arşivinin tutulmasında ve talep edilen fotoğrafa erişim yöntemlerinde çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmada; sorunların, sistem yaklaşımı ile ele alınarak çağın getirdiği teknolojik gelişime uygun bir hava fotoğrafı arşiv bilgi sisteminin tasarlanması amaçlanmaktadır. Çalışma sunulurken sistem, sistem analizi ve tasarımına ilişkin kuramsal yaklaşımlardan bahsedilmiş ve mevcut klasik arşiv sistemi bu yaklaşımlar ışığında analiz edilerek yeni oluşturulacak olan“Foto Laboratuar Arşiv Bilgi Sistemi”nin tasarımı yapılmıştır. Bu tasarımın mevcut duruma uygulanabilirliğini göstermek amacıyla çalışma bölgesi olarak, deprem bölgelerini de içeren 1/100.000 ölçekli BURSA-G23 paftası seçilerek özgün bir uygulama yapılmıştır. ArcView(3.1) Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı kullanılarak bu bölgedeki toplam 295 adet uçuş kolonu, 4234 adet hava fotoğrafına ait öznitelikler ve örnek olarak 17 adet hava fotoğrafının taranmış görüntüsü sisteme girilmiştir. Harita Genel Komutanlığına, kendi birimlerinden ve diğer kurum ve kuruluşlardan gelen hava fotoğrafı talebi çeşitlerine göre gerekli sorgulamalar hazırlanmış ve test edilerek yeterli doğruluğu sağladığı tespit edilmiştir. Seçilen pilot bölgede yapılan bu çalışma neticesinde; yönetim kademesinin desteğiyle, mevcut arşivdeki bütün hava fotoğraflarının aynı şekilde sisteme dahil edilerek tüm Türkiye çapında bir hava fotoğrafı arşiv bilgi sisteminin oluşturulmasının mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT General Command of Mapping is taking aerial photographs for several purposes. The studies of taking photos have been held since 1939. For this reason, aerial photo archives in Department of Photo Laboratory are being greater day by day and it becomes harder to take the control of this archives and to put it in use. Therefore, there are many problems in taking these photos which have scientific and historical value into archives and also some difficulties in reaching the photos that have been required. In this study, it is aimed trying to solve the problems by the help of system approach and designing a new computer-based aerial photograph archives information system in parallel to technological progress in this branch. In the presentation of the work various therotical approaches regarding the system, sytem analysis and design methods are discussed, and a new "Photo Laboratory Archives Information Systenf'is designed by analysing the old archives system. To show the applicability of this new designed system, 1/100.000 scaled BURSA- G23 map has been selected as working area which also includes seismic zones that had affected in August 1999. In this area, 295 flights have been made since beggining and there are 4234 aerial photographs taken in these flights. By using ArcView(3.1), attributes of all these photographs and as sample, 17 scanned photograph images were put in the system and, research methods were developed according to all types of photograph requirements. These studies have been tested and taken for granted. As a conclusion of this model project it can be said that with the support of the managers, the whole of the photographs in the old archives can be put in the new system and a country-based aerial photograph archives information system can be developed.