Mimari yazılımların geliştirilmesinde arayüz tasarımı
User interface design for developing architectural softwares
  1. Tez No: 128677
  2. Yazar: EMRAH TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA PAKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mimari yazılımlar, arayüz, bilgisayar teknolojileri, bilgisayar destekli tasarım vııı, Architectural Software, User interface, Computer Technology, Computer Aided Design IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Günümüz teknolojisindeki hızlı gelişme, en belirgin olarak bilgisayar teknolojileri alanında görülmektedir. Diğer meslek alanları gibi mimarlık mesleği de bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerden etkilenmektedir. Meslek eğitiminde de lisans aşamasından başlayarak bilgisayar kullanımı eğitimin bir parçası haline gelmiştir. Mimari yazılımlar, bilgisayar teknolojisinin mimarlıktaki kullanım alanını oluşturmaktadır. Bu alandaki en büyük sorun, mimari yazılımların yeterli kullanılamamasıdır. Bu çalışmanın amacı, mimari yazılımların kullanım alanlarını inceledikten sonra, bir mimari yazılım arayüzü için gereksinimleri belirlemektir. Çalışmada, bilgisayar teknolojilerinin kullanımı, bilgisayar kavramından yola çıkılarak incelenmiştir. Bilgisayar destekli tasarım yazılımları hakkında araştırma yapılmıştır. Mimari yazılımların verimli olarak kullanılması için arayüz faktörünün önemi araştırılmıştır. Arayüzün tarihçesi, arayüz kavramı ve insan bilgisayar etkileşimi konuları incelenmiştir. Belirlenen konular ile ilgili literatür çalışması yapıldıktan sonra, bir mimari yazılımın ihtiyaç listesi belirlenmeye çalışılmıştır. Belirlenen ihtiyaç listesi ile kavramsal bir mimari yazılım arayüzü önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In view of today's ultimate technological leap is mostly seen on computer technologies. Just like other professions, architecture too, is under influence of this fast changing technological evolution. Due to this change, the use of computers has also become a part of the professional education of architecture. The main use of computer technologies in the profession of Architecture is the architectural drafting software. According to the researcher, the main problem in the use of this software is the lack of productivity caused by the inadequate design of the program interfaces. The optimal solution for the problem of interface design for a more productive use of the architectural drafting software will be the main concern of this study. Throughout this study, computer technologies, has been investigated over the concept of personal computers. The historical perspective of the software production, -architectural drafting software and other computer aided design software- has been investigated. The history of interfaces, the concept of interface, human-computer interactions, has been the main topics of research to find an answer to the question; what shall be the optimal interface design for a more productive use of the architectural drafting software? According to the results of the research, the systematic of the use of the architectural drafting software, has been exposed. The properties of an optimal interface design for a more productive use of the architectural drafting software has been gathered and a connectional architectural drafting software proposition has been made.