Mimarlıkta temsil ve teknolojileri
Representation in architecture and technologies
- Tez No: 128676
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari temsil, mimari ifade, sunum, bilgisayar grafiği, bilgisayar destekli tasarım, teknoloji vı, Architectural representative, architectural expression, presentation, computer graphics, computer aided design, technology. vu
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Geçen yüzyıllar boyunca, düşünce düzlemi de dahil olmak üzere herhangi bir biçimde sadece temsil olarak kalan ürünlerin varolduğu bilinmektedir ve günümüze kadar mimari tasarım eylemi ürünün kendisi, temsili ve ikisi arasındaki ilişkilerin kurulmasıyla uğraşmıştır. Artık mimar lığın da dahil olduğu bütün tasarım ürünlerinin varolmasının, yalnızca fiziksel ve inşai bir gerçeklikle kısıtlı olduğu düşüncesi geçerliliğini yitirmiştir. Temsil de inşa edilmiş ürün kadar mimari ürün durumundadır. Özellikle bilgisayar teknolojilerinin gelişerek tasarım sürecine katılmasından ve devrim niteliğinde olan sanal mekan kavramının ortaya konulmasında sonra, mimarlık eylemi yeni dinamizmler kazanmış, yeni kavramlar, açılımlar ve tartışma başlıkları oluşmuştur. Bu gelişmeler mimariyi ve mimarı yeni bir platforma taşımaktadır. Temsil statik bir ortamdan dinamik bir ortama geçmektedir. Bu doğrultuda mimar, tasarımcı kimliğinin kapsadığı, grafiker, multimedya uzmanı, web tasarımcısı, yönetmen, animator gibi roller üstlenmektedir. Bu açıklamalar doğrultusunda temsil kavramı kuramsal bir tabana oturtulmaya çalışılmış, geçmişten günümüze kullanılan temsil biçimleri ve medyası tarihsel süreç içerisinde irdelenmiş, bunların tasarım sürecindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Geleneksel temsil biçimlerinin günümüzde sayısal teknoloji içerisindeki yansımaları gösterilmiş, bilgisayar teknolojisiyle birlikte gelen biçimler ise yeni gelen kavramlarıyla beraber ele alınmıştır. Bu araştırmada, eskiz, perspektif, maket, fotoğraf teknikleri, üç boyutlu bilgisayar modelleri, animasyon, multimedya, siberuzay, sanal gerçeklik, uzaktan işbirliği kavramı gibi başlıklar oluşturulmuş, teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgiler verilmiş, bunlar çeşitli alt başlıklarla desteklenmiş, görsel malzemelerle zenginleştirilmiştir. Ayrıca bilgisayar grafiği temsilinin ve sayısal teknolojilerin, tasarım sürecindeki rolünün incelenmesi örnek projelerle pekiştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Throughout the ages, it is known that there have been products including idea plane somehow only stayed as representatives and architectural design operation has been dealing with the product itself, the representative, and the relationships between those two so far. The thought of existence of all design products, including architecture, have only depended on their physical and constructible reality lost its validation. Representative is an architectural product as a constructible design. Especially, after developing, the computer technologies have been included within the design period and after virtual space was put forward as a revolution, architecture gained new dynamisms, new concepts, and discussion titles. These developments carry architects and architecture to new platforms. The representative passes from the static environment into a dynamic one. Within this direction, architect takes roles such as being a graphics designer, multimedia expert, web designer, director, and animator in which his or her designer identity include. Within the explanations above, the representative concept has been tried to put on a theoretical base, the forms of representatives and the medium were studied in a historical period, and the role of those in the design period were tried to put forward. Reflections of traditional representative forms in digital technologies today. The forms which arose with computer technologies are examined with their new concepts. In this research, titles are made up such as sketch, perspective, model, photograph techniques, 3D computer models, animations, multimedia, cyberspace, virtual reality, remote collaborations. Techniques and technologies of the above titles are explained, supported by subtitles, enriched by visual materials. Examination of roles of computer graphics representative and digital technologies during the design period are tried to be strengthened by sample projects.