Fındık ve incirlerde aflatoksin tayini ve metot doğrulaması
Aflatoxin analysis in hazelnuts and figs and method validation
  1. Tez No: 128678
  2. Yazar: BANU ÖZER DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ATAÇ ARISAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, doğrulama, belirsizlik, fındık, incir, HPLC vıı, Aflatoxin, validation, uncertainity, hazelnut, fig, HPLC vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Gıda kaynaklı bazı yaygın küflerin metabolitlerinin toksijenik etkilerinden dolayı sağlık riskleri oluşturabildiği bilinmektedir. Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus kanserojenik toksinler (aflatoksinler) üreten, gıdalarda sık rastlanan küflerdendir. Aflatoksinlerin keşfiyle, bu toksinlerin gıdalardaki konsantrasyonlarının tespiti için çeşitli metotlar geliştirilmiştir ve oluşma riskleri bütün dünyadaki gıdalarda rastlanabilecek bir problem olmasından dolayı, kimyasal tespiti standardize edilmiştir. Bu çalışmada standardize metotlardan biri kullanıldı ve mevcut laboratuvar şartlarında doğrulaması yapıldı. Ayrıca, yerfıstığı ve kuru incir'deki aflatoksin konsantrasyon seviyesinin tespiti ile ilgili uluslararası kolaboratif çalışmalara katılınarak doğrulaması yapılan metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It's known that the metabolites of some common foodborne fungi can present a health risk because of their toxigenic effects. Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus are the common foodborne fungus which can produce cancerogenic toxins named aflatoxins. Since the discovery of aflatoxins, several methods were developed to detect their concentration in foods. Because aflatoxins are global problem in common foods, chemical determination of aflatoxins has become standardized. In this study, one of these standardized methods was used and validated in current laboratory conditions. Also, by attending to international collaborative studies about detection of concentration level of aflatoxins in peanut and dried fig paste, it is proved that the validated method gives the correct results.