Kadastro bilgi sistemi kurulmasında İstanbul ili örneğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Issues which are met during the establishment of cadastre information system in a sample of İstanbul city and suggestions of solution of these issues
- Tez No: 128751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, bilgi sistemi, sorunlar, çözüm vııı, Cadastre, information system, real property, issue, problem, solve, solution IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yapılmış bir proje örneğinde Kadastro Bilgi Sistemi kurulmasında karşılaşılacak sorunları saptamak ve sağlıklı bir bilgi sistemi oluşturmak için bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda önerilerde bulunmak ileride yapılacak bilgi sistemi çalışmalarına faydalı olacaktır. Bu bağlamda kadastronun ülkemizdeki mevcut durumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü' nün yapmış olduğu Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBÎS), ayrıntıda İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı Taşınmaz Mal Bilgi Sistemi ele alınmıştır. Bu sistemin özellikleri ve bu çalışmada karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerileri anlatılmıştır. Pilot bölge olarak seçilen Zeytinburnu, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinde grafik veri girişi sırasında çıkan sorunlar ayrı ayrı anlatılmış ve nasıl çözülebileceğinden bahsedilmiştir. Bu sorunları gidermek için taşınmaz üzerinde karar verme yetkisine sahip tüm kurumların ortak çalışması ve her kurumun kendine ilişkin veriyi bilgisayar ortamına aktarması gerektiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In a sample of produced project, it will be useful for the forward studies to determine the issues which are met during the establishment of Cadastre Information System and make suggestions about how to solve these problems. In this context the extant situation of cadastre in our country, Information System of Land Registration and Cadastre (TAKBIS) which is made by The General Directory of Land Registration and Cadastre, in details Real Property Information System made by Istanbul District Directorate of Land Registration and Cadastre are considered. The characteristic of this system, the issues met during this study and solution suggestions are described. In Zeytinburnu, Bahçelievler and Bağcılar districts which are chosen as a pilot project area, the issues met during graphical data entrance are described individually and discussed of how to deal with these issues. For the aim of solving these problems, it is determined that an associated study of all the institutions having the authority on deciding on a real property and the transfer of data into computer by the institutions are required.