Harita bilgi sistemi
Map information system
  1. Tez No: 128750
  2. Yazar: NUH BAYAZIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Geographic Information System, Map Information System, Map Index, metadata, presenting geografic data in internet. Vll
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET İnternete erişimin kolaylaşması, kullanılan yazılım ve donanımın ucuzlaması, internette sunulan bilginin hızla artması artık her türlü bilgi için interneti en önemli başvuru kaynağı haline getirmiştir. Artık internet, üretimi çok zaman alan ve maliyeti yüksek olan, sürekli güncelleştirme ihtiyacı duyulan coğrafî veri için de bir platform haline gelmektedir. Üretici kurumların envanterinde bulunan basılı ve sayısal ürünleri en kısa ve kolay yolla kullanıcılara ulaştırmaları sürekli yenilenen coğrafi verinin etkin olarak kullanılması açısından önemli bir faaliyettir. Bu ürünlere ilişkin olarak toplanan metaverilerden bazılarının kullanıcıları bilgilendirmek maksadıyla internette sunulması hem üretici kuruluşlar açısından hem de kullanıcılar açısından birçok kolaylık sağlayabilir. Bu çalışmada üretici kurumların ürettikleri coğrafi ürünlere ilişkin metaverileri internet ortamında sunmalarına yönelik Harita Bilgi Sisteminin tasarımı yapılmıştır. Bu amaçla internet teknolojisi yardımıyla 1/100 000 ve 1/250 000 ölçekli harita indeksleri kullanılarak, bu ölçeklerde üretilen basılı ürünlere ilişkin metaveriler internet ortamında sunulmuştur. Bu amaçla indeksler sayısal ortamda elde edilmiş, altlık olarak bütün Türkiye'yi kapsayan veriler temin edilmiş ve gerekli programlar yazılmıştır. Bu çalışma beş bölüme ayrılmıştır. 2 nci bölümde internette coğrafi veri sunumu ele alınmıştır. Bu bölümde kullanılan teknikler ve bu teknikleri kullanan internet sitelerinden örnekler sunulmuştur. 3 ncü bölümde coğrafi ürünlere ilişkin metaverinin toplanmasında ve sunulmasında birim olarak kullanılabilecek harita indeksleri konusunda bilgi verilmiştir. Yaygın olarak kullandığımız ancak hakkında yazılı olarak fazla kaynak bulunmayan bu konuda, aynı zamanda bir başvuru dokümanı oluşturulması hedeflenmiştir. 4 ncü bölümde ise pafta bazındaki metaverileri internet ortamında sunmak amacıyla hazırlanan Harita Bilgi Sisteminin tanıtımı yapılmıştır. Bu bölümde internet ortamında kullanılabilecek araçlar ve yapılabilecek sorgulamalara örnekler verilmiştir. 5 nci bölümde, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Coğrafi Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Sistemi, harita indeksi, metaveri, internette coğrafi veri sunumu. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Getting easy of connecting to the internet, becoming cheaper of software and hardware used, and increasing of information that is presented in internet, make internet the most important application source for any kind of information. From now on, internet is becoming a platform in geografic data which takes a long time and brings high costs to be produced and needs to be updated periodicaly. It is an important activity that producer associations deliver printed or digital products in the envantory of them to the users with the shortest and the easiest way due to the efficient using of geografic data. It can bring many facilities for eather producer associations or for users to present some of the collected metadata related to these products in internet. In this study, a project of Map Information System for producer associations to present metadata that related to their geografic products in internet. For this purpose, with the help of internet technology, by using map indexes in scale 1/100 000 and 1/250 000, metadata related to printed products producted in these scales are presented in internet. In this way, indexes were obtained in digital form, data that cover the whole Turkey as underside was collected and some essential software is written. This study is divided into five sections. In the second section, presenting of geografic data in Internet is mentioned. In this section, technics and examples of internet sites that use these technics are presented. In the third section, information about map indexes that can be used as a unit while collecting and presenting metadata related to geografic products is given. Although its commonly used, there is not much written document about this subject. So its intended to be the document that everone can benefit from it. In the forth section, map information system that was designed for presenting sheet based metadata in internet is introduced. In this section, examples of tools that can be used and queries tha.t can be done in internet are given. In the fifth section, conclusions and proposels are presented.